Index Vakbarát Hírportál

Kamatot emelhet az amerikai jegybank, ha marad a magas infláció

2022. február 17., csütörtök 08:06

Az amerikai jegybank képviselője, a Fed előrejelzése szerint az infláció tovább mérséklődik. Azonban ha nem így történne, szükséges lehet az intenzívebb kamatemelés idén.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed illetékesei nyitottak az intenzívebb kamatemelésre az idén. Sőt, a jegybank kész más monetáris szigorításra is, ha az infláció továbbra is magas marad. Ugyan a legtöbb Fed-tisztviselő az infláció lassulását várta a év eleji ülésen, azonban ha ez nem történne meg, szerintük újabb monetáris stratégiát kell kezdeményezni. 

Több Fed-tisztviselő támogatta az eszközvásárlási program idő előtti befejezését, hogy lassítják a fogyasztói árak növekedését, ám úgy döntöttek, hogy nem változtatnak a program időtartamán, ami március 10. körül fut ki – a következő kamatdöntő ülést március 15–16-án tartják, ami után frissített gazdasági előrejelzést is közzétesz a Fed.

A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) tagjai szerint hamarosan célszerű lenne megkezdeni a kamatemelést, de a döntést a legfrissebb makrogazdasági adatok ismeretében lehet csak meghozni.

A Fed előrejelzése szerint a fogyasztási kiadások árindexének növekedési üteme idén 2,6 százalékra lassul a jelenlegi 5,8 százalékról. Az infláció jövőre tovább mérséklődik, így az index 2 százalék körülire süllyed. Az FOMC tagjai szerint az infláció enyhülése annak köszönhető, hogy a kereslet-kínálat egyensúlyhiánya csökken és a monetáris politika szigorodik. 

Egyébként Magyarországon is hasonló állásponton vannak a szakértők, nemrég írtunk arról, hogy Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnöke elmondta: „Addig emeljük a kamatokat, amíg le nem győzzük az inflációt”. 

(via MTI) 

Rovatok