Index Vakbarát Hírportál

Pokoli zuhanás a koppenhágai részvénypiacon

2022. február 19., szombat 21:53

Csaknem háromszoros az esés mértéke a meghatározó európai részvényindexhez képest. Azonban nem minden elemző festi a falra az ördögöt...

A világ legrosszabbul teljesítő részvénypiaca Dánia az idén. Az előző három évben kitűnően teljesített a koppenhágai börze – írja a Bloomberg.

Ellenben az utóbbi másfél hónapban 14 százalékos volt a zuhanás mértéke, míg a Stoxx Europe 600 részvényindex öt százalékos csökkenést könyvelt el ez évben.

Elemzők szerint a dán piac például attól szenved, hogy nincs meghatározó energiaipari papírja, amelyek általában jól teljesítettek az idén. Egyesek szerint az is gondot okoz, hogy más világmárkákhoz, brandekhez képest a koppenhágai parketten forgó cégek, illetve pakettjeik kevésbé ismertek a befektetők előtt.

Míg egyesek a vészharangot kongatják, mások éppen hogy optimisták. Úgy vélik: az év végéig akár húsz százalékot is emelkedhet a koppenhágai részvényindex értéke. Szerintük az ok igen egyszerű: a dániai cégek túlnyomó többsége kiváló minőséget állít elő a saját iparágában.

Rovatok