Index Vakbarát Hírportál

Otthagyja a Facebookot az egyik legbefolyásosabb befektető

2022. február 20., vasárnap 18:28

A Szilícium-völgy legbefolyásosabb konzervatív befektetője majdnem két évtized után hagyja ott a Facebookról nemrég Metára keresztelt vállalat igazgatótanácsát. Egyes értesülések szerint Trump támogatásának szeretné szentelni az idejét, de egyéb okai is lehetnek hirtelen távozásának.

Peter Thiel volt a Facebook első jelentős külső befektetője. Még 2004-ben szállt be a cég finanszírozásába, amivel hatalmas vagyonra tett szert, jelenleg 2,6 milliárd dollárra becsülik a vagyonát. A bejelentésben Mark Zuckerberggel kölcsönösen dicsérték egymás rátermettségét, és sok siker kívántak a további munkához. 2005 óta ül az igazgatótanácsban, ahol nyíltan az övé volt a legkonzervatívabb hang, és hivatalosan a befektetőknek tartott májusi évértékelőn hagyja ott pozícióját.

Thiel régóta nagy játékos a techszektorban, de igazán hírhedt akkor lett, amikor Donald Trump volt amerikai elnök kampányát kezdte támogatni 2016-ban. Felszólalt a republikánus kongresszuson, és a győzelem után személyesen is részt vett Trump kormányalakítási stábjában. A New York Times nevet nem vállaló informátora szerint

a Meta igazgatótanácsát is azért hagyja ott, hogy több időt szentelhessen politikai ambícióinak, nevezetesen a Trump-féle politika pártolásának.

A leginkább libertariánus és konzervatív elveket valló Thiel jelenleg is 16 republikánus politikus kampányát támogatja, négyen a szenátusba készülnek, a maradék 12 pedig a kongresszusba, így a kiszivárgott indoklás valószínűleg komoly szerepet játszott a döntésében. Ugyan Donald Trump még nem jelentette be, hogy indulna a 2024-es elnökválasztáson, ám mindenképpen tényező szeretne maradni az amerikai politikában.

Trump tavaly októberben bejegyzett médiacége előreláthatólag 2022. március végén indítja el TRUTH Social elnevezésű közösségi oldalát, ami „cenzúramentes” Facebook-alternatívaként akar betörni a piacra. Az alkalmazás tudatosan igyekszik majd megkerülni a nagy techcégek által általánosított online infrastruktúrát, és ehelyett egy felhőalapú rendszert épít majd ki partnerével, a Rumble videómegosztóval. Utóbbi szintén politikai függetlenséggel és cenzúramentességgel hirdeti magát, és a Wall Street Journal szerint Thiel is tetemes összeggel szállt be a YouTube-alternatíva finanszírozásába.

Thiel rendszeresen kiáll a szólásszabadság és a szabadpiacot favorizáló elvek mellett, ami sokáig érezhető is volt a Facebook hirdetéskezelésében.

Könnyen elképzelhető, hogy döntését ez indokolta leginkább, mivel egyre szigorúbbak a manapság már közszolgálati funkciót is betöltő közösségi oldalakra vonatkozó szabályozások. Emellett a Meta új fókusza, a virtuális, illetve kiterjesztett valóság is elég idegen lehet a befektető jövőképétől, akinek Palantir Technologies nevű cége megfigyelésre specializált mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozik.

A Meta-részvények értéke több mint 25 százalékot zuhant a hónap elején, alig egy héttel a távozás bejelentése előtt. A bezuhanás a negyedéves bevételi jelentés nyilvánosságra hozása után történt, amiből a vártnál alacsonyabb nyereségi mutatókon kívül az is kiderül, hogy a Facebook történetében először történt csökkenés a napi aktív felhasználók számában.

(Borítókép: STEPHANIE KEITH / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok