Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg bűnöző számlaadatai szivároghattak ki az egyik legnagyobb svájci bankból

2022. február 21., hétfő 08:29

Masszív adatszivárgás történt a világ egyik legnagyobb bankjának számító Credit Suisse-nél, a vasárnap nyilvánosságra hozott információk szerint a svájci pénzintézetnek állítólag évek óta ügyfelei voltak különböző korrupt, tekintélyelvű politikusok, kábítószer-kereskedők, feltételezett háborús bűnösök és emberkereskedők.

A több mint harmincezer Credit Suisse-ügyfél banktitkait tartalmazó dokumentumok feldolgozását 46 hírlap, köztük a Süddeutsche Zeitung (SZ), a The Guardian, a Le Monde és a New York Times nemzetközi konzorciuma végezte el a Szervezett Bűnözés és Korrupció Jelentési Projekt (OCCRP) támogatásával. A Süddeutsche Zeitung szerint az adatszivárgás azt mutatja, hogy bűnözők számlákat nyithattak, illetve megtarthatták meglévő számláikat annak ellenére, hogy a bank már régóta tudhatta, hogy jogsértőkkel van dolga.

A pénzintézet vasárnap vehemensen tagadta állásfoglalásában a vádakat, azt írták, hogy „a beszámoló… hiányos, pontatlan, illetve szelektív – szövegkörnyezetből kiragadott – információkon alapul, ami a bank üzleti tevékenysége részrehajló megítéléséhez vezet”. A Credit Suisse hangsúlyozta, hogy az esetek többségében régi, még az 1940-es évekig visszanyúló ügyekről van szó, és a lapok által hivatkozott számlák 90 százalékát már bezárták.

Vizsgálni fogjuk az ügyet, és szükség esetén további intézkedéseket teszünk

– tette hozzá a bank.

A belső banki adatok szerint az ügyfélkörhöz számos állam- és kormányfő, miniszter, hírszerzési szolgálat vezetője, oligarcha és kardinális tartozik.

A lapok által hivatkozott, névtelenséget kérő kiszivárogtató úgy fogalmazott, hogy a svájci banktitok szerinte erkölcstelen.

A pénzügyi titok ürügye mindössze egy fügelevél, hogy eltakarják ezzel a svájci bankok szégyenletes együttműködői szerepét az adócsalókkal

– mondta a forrás.

Február 14-én számolt be a Swissinfo című svájci hírportál arról, hogy a Credit Suisse vádlottként szerepel abban a perben, amelyben állítólag több millió eurót mosott tisztára az intézmény pénztárán keresztül egy bolgár kábítószer-kereskedő.

Rovatok