Index Vakbarát Hírportál

A forint az ukrán eszkaláció mellett is a régió bajnoka

2022. február 21., hétfő 14:54

A közép-európai devizák, köztük a forint is erősödni tudott hétfőn délelőtt, mivel a piacokat megnyugtatta a hír, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök nem zárkózott el attól, hogy egy Ukrajnával kapcsolatos csúcstalálkozón folytassák a diplomáciai párbeszédet. A forint esetében már beárazták a Magyar Nemzeti Bank kamatemelését.

Az elmúlt hetekben a kelet-európai feszültségek miatt a térség devizáinál erős volt a volatilitás: az Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatos hírek határozták meg leginkább az árfolyamokat. Viszont még a konfliktus eszkalációjával kapcsolatos hírek sem vitték mélypontra a złotyt, a forintot és a cseh koronát. Az árfolyamokra még komoly hatása volt az erősödő inflációnak is, de eddig a térség jegybankjai a piac által elvárt pályán hajtották végre a szigorításokat.

A magyar forint hétfőn a legerősebb valuta volt a régióban: délig árfolyama 0,45 százalékkal erősödve 356,20-ra emelkedett az euróval szemben. Az év eleje óta 3,7 százalékkal erősödött. A piac árazta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank várhatóan kedden további 50 bázisponttal emeli a kamatokat, hogy folytassa a harcot a gyorsuló infláció ellen.

„Mindenki az orosz–ukrán feszültséget figyeli, és most nőtt az optimizmus a Biden–Putyin-találkozó lehetősége miatt” – mondta egy budapesti devizakereskedő a Reutersnek.

„A holnapi kamatemelést a befektetők természetesnek veszik, így nem igazán fogja megmozgatni a forintot. Ha a jegybank 50 bázispontnál nagyobb mértékben emelné az alapkamatot, az pozitív hatással lenne a devizaárfolyamra nézve, de erre nem látok nagy esélyt” – kommentálta a befektető.

Az Indexnek adott múlt heti interjújában Virág Barnabás, az MNB alelnöke arról beszélt, hogy a 7,9 százalékos januári adat mindenkinek meglepetést jelentett, de az infláció gyors emelkedése globális jelenség. Viszont úgy véli, hogy a nyersanyagárak, a szállítási és az energiaköltségek emelkedése indokolja ezt a magas szintet. Az pedig megnyugtató volt a piacoknak, hogy Virág Barnabás azt mondta, „addig emelik a kamatokat, amíg le nem győzzük az inflációt”.

Lengyelországban a złoty 0,35 százalékkal 4,5152-ös szintre emelkedett az euróval szemben hétfő délig, amit az erős januári kiskereskedelmi forgalmat mutató adatok támogattak. Korábban az ipari termelési adatok is a vártnál magasabb növekedést mutattak, de az árfolyamerősödést segíti, hogy a varsói jegybanktól is kamatemelésre számítanak.

„Összességében mindez számunkra olyan környezetet jelent, amelyben a Monetáris Politikai Tanács folytatja a szigorítását. Arra számítunk, hogy márciusban 50 bázisponttal emelik az irányadó kamatlábat” – mondta Adam Antoniak, az ING Bank Slaski vezető közgazdásza.

Az egyéb devizák közül a cseh korona 0,02 százalékkal emelkedett, míg a román lej stagnált. 

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok