Index Vakbarát Hírportál

Már a mezőgazdasági termelést veszélyeztetik a vadak

2022. február 21., hétfő 09:26

Az utóbbi húsz évben Vas megyében a gímszarvas és a vaddisznó esetében több mint a duplájára emelkedett a kilövések száma, a vadkár ennek ellenére óriási. A megye több területén ma már kerítés építése nélkül szinte lehetetlen a mezőgazdasági növénytermesztés.

A vaddisznó bemegy a kertekbe, megeszi termést, felzabálja a szőlőt, feltúrja a temetőt, és a károkozások miatt a lakosság napi rendszerességgel hívja a vadászokat, miközben a vadászat megítélése továbbra is negatív az emberek többsége számára – nyilatkozta a Vas megyei hírportálnak Kenesei István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének titkára, megyei fővadász. Vagyis szerinte

miközben a vadászt sok esetben csak egy gyilkosnak tartják, ezekben az esetekben tőlünk várják a megoldást.

Fontos tudni, hogy a természeti rendszerek mára erősen átalakultak. A mai nagyvadállományból hiányoznak az olyan ragadozók, mint a barna medve és a szürke farkas. Leginkább ugyanis ez utóbbi volt képes a vaddisznó és a gímszarvas létszámát szabályozni, de ez a szerep ma a vadászokra hárul.

A gímszarvas és a vaddisznó állománya erősen túlszaporodott, és ezek a vadak óriási károkat okoznak.

A vadlétszámra a kilövési adatokból lehet következtetni

Az elmúlt húsz évben mind országosan, mind Vas megyében a gímszarvas- és a vaddisznó-kilövések száma kétszeresére, két és félszeresére nőtt, egyedül az Északi-középhegységben csökkentették a kilövést, de ott is csak azért, mert jelentős volt az elhullás.

A másik probléma, hogy nő a nagyvadállomány sűrűsége – folytatja Kenesei István. Ennek szerinte több oka is van. Egyrészt terjeszkednek a települések, nő a lakott területek nagysága, miközben sorra épülnek a gyorsforgalmi utak, ipari parkok, amik egyre nagyobb területet foglalnak el a vad életteréből. Másrészt a gazdálkodók megpróbálnak védekezni a vadkár ellen, ezért bekerítik a területeiket, így egyre kisebb helyen csoportosul a maradék vadállomány.

A vadgazdálkodónak pedig nem érdeke, hogy nagy legyen a vadlétszám, mert a vadkárt ő fizeti, és a hatóság elő is írja, hogy mennyit kell kötelezően kilőnie, de a jelenlegi vadászati törvény adta lehetőségek keretei között szinte lehetetlen megállítani a vaddisznó növekedési dinamikáját, miközben egyértelmű, hogy ezt a vadlétszámot nem lehet fenntartani.

Rovatok