Index Vakbarát Hírportál

Elegendő földgáz áll Magyarország rendelkezésére, nagy hideg esetén sem kell aggódni a fűtés miatt

2022. február 22., kedd 11:01

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint a magyar tárolókban – a hideg időjárás ellenére is – biztonsággal rendelkezésre áll a téli szezonban még szükséges földgázmennyiség.

A január végi hidegebb időjárás és az eddigi enyhe februári hőmérséklet mellett továbbra is megfelelő mennyiségben van jelen földgáz az ország rendelkezésére: folyamatos és zavartalan a behozatal, valamint a hazai kitermelés is – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). 

Másfél hónappal a betárolási időszak kezdete előtt mintegy 1,76 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. 

A MEKH számos modellszámítást végez, amiből kiderült: a legnagyobb hidegben is elegendő a rendelkezésünkre álló gázmennyiség, és bőséges a biztonsági tartalék is. 

A magyar lakosság éves teljes fogyasztási igénye átlagosan 3,5-4 milliárd köbméter. Másfél hónappal a betárolási időszak (április 1.) kezdete előtt, február közepén a hazai tárolókban még mindig az éves lakossági fogyasztás mintegy 50 százaléka, 1,76 milliárd  földgáz van, ami 27,77 százalékos töltöttséget jelent.

Fogyasztásarányosan hazánk kiemelkedően magas földgázkészletekkel rendelkezik Európában. Február második felében itthon az éves fogyasztás 17,33 százaléka van betárolva, ami mellett az import és a hazai termelés is folyamatosan és zavartalanul rendelkezésre áll.

Rovatok