Index Vakbarát Hírportál

Agrárminisztérium: Folyamatosan biztosított az élelmiszer-ellátás Magyarországon

2022. február 25., péntek 10:37

Közbelépnek, ha negatív folyamatok indulnának meg az orosz–ukrán konfliktus miatt.

Az Agrárminisztérium figyelemmel kíséri az orosz–ukrán háborús helyzetet, szükség esetén pedig haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket – közölte a tárca. A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter leszögezte: a kormány célja továbbra is, hogy zavartalanul biztosítsa a lakosság élelmiszerrel való ellátását, illetve biztosítsa a szükséges feltételeket a mezőgazdasági termeléshez, az állattartáshoz és az élelmiszer-előállításhoz.

A tárcavezető hozzátette, hogy Magyarország olyan kereskedelmet folytat Ukrajnával, ami nem befolyásolja jelentősen a hazai élelmiszer-ellátást, ezért az ott kialakult háborús helyzet miatt nem kell ellátási nehézségekkel számolni.

Nagy István kifejtette, hogy hazánk többek között lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importál Ukrajnából.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a háború közvetett hatásaként a gabonafélék árának világpiaci emelkedésével lehet számolni, ami Magyarországra is begyűrűzhet – adta hírül az MTI.

Az Index előzőleg arról írt, hogy az orosz–ukrán konfliktusnak közvetett hatásai lehetnek inkább a magyar agráriumban. Az elszállt terményárak a tavaszi vetési terveket is átírhatják. Az állattartók helyzete tovább romolhat, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez az orosz agresszió. A mezőgazdaság kilátásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok