Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán oligarchák beállnak Zelenszkij mögé

2022. február 26., szombat 19:30

Az orosz részvények már csütörtökön zuhanórepülésbe kezdtek, de Ukrajna mintegy fél tucat milliárdosának ugyanannyi, sőt valószínűleg több vesztenivalója van a fegyveres konfliktusban. A Forbes szerint a szeparatisták által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk régiókban birtokolt vagyonok értéke a támadást megelőző napokban valószínűleg 40 százalékkal esett vissza, míg az ország más részein birtokolt vagyonok legalább 20 százalékot veszítettek értékükből.

Bár néhány ukrán milliárdos kezdetben elmenekült az országból, az elmúlt napokban elkezdtek visszatérni, hogy támogassák az ukrán védekezést. „Rájöttek, hogy Putyin egyértelmű fenyegetést jelent egész Ukrajnára és a vagyonukra is” – nyilatkozta Tarasz Berezovics ukrán politikai elemző és televíziós műsorvezető, aki úgy folytatta:

Mindenki megérti, hogy most már minden ukrán, beleértve a mágnásokat is, Putyin rendszerének ellensége.

Még Porosenko is hazament

Ahogy folyamatosan fokozódott a helyzet Oroszországgal szemben, a milliárdos Petro Porosenko volt elnök hazatért, hogy segítsen országának.

Most Zelenszkijjel felfüggesztették hosszú ideje tartó csatájukat, amelynek során büntetőjogi vádakat emeltek Porosenko ellen, és kedden találkoztak is.

Ezen a találkozón Porosenko bemutatott egy tervet Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésére. 

Ukrajna veszélyben van, és amikor az ország veszélyben van, az ukránok mindig összefognak

– mondta az Espresso TV-nek a Zelenszkijjel való találkozó előtt.

Ahmetov is dupláz

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az üzleteim folytatni fogják a 2022-es tervekben vállalt összes beruházást, függetlenül attól, hogy milyen szörnyű forgatókönyvekkel kell szembenéznünk” – mondta Ahmetov, a Sahtar Donyeck labdarúgóklub elnöke és tulajdonosa, aki szinte mindennel foglalkozik az acélipartól a bankszektorig.

Bár Ahmetov még mindig sok pénzt keres Oroszországban, az utóbbi években egyre inkább Európa és a nyugati piacok felé fordult, tükrözve Ukrajna nemzeti politikáját. Pedig őneki van vesztenivalója: gyárainak és vagyonának nagy része a Dnyeperen túl, Kelet-Ukrajnában van.

Az ukrán elit reagált: az ország milliárdosai rengeteget kockáztatnak, de a korábbi kormányukkal szembeni ellentétet félretéve oroszellenes pozíciót foglaltak el, és kiállnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatót tart a kijevi államfői hivatalban 2022. február 24-én. Fotó: UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

Rovatok