Index Vakbarát Hírportál

Szálláshelyek: érkeznek a menekülteknek szóló ajánlatok

2022. február 28., hétfő 20:33

Készül egy, a szállásadókat a menekültekkel összekötő oldal. És persze vannak foglaláslemondások is, és hamarabb távozó ukrán vendégek.

Nemcsak az Airbnb, hanem a magyar szállásadók, sőt magánszemélyek is reagáltak az ukrán menekültáradatra: előbbi mintegy 100 ezer ember elhelyezését támogatja alapítványán, illetve a segíteni akaró szállásadók felajánlásán keresztül, míg az utóbbiak közül leggyorsabban a Segítségnyújtás Ukrajna Facebook-csoport tagjai, illetve a beérkező felajánlások alapján a csoport adminisztrátorai reagáltak, térképre helyezték az adománygyűjtő pontoktól a felajánlott szálláshelyeket településenként, részletezve, hogy hol mennyi embert tudnak elhelyezni, legyen szó kis családi panzió üres ágyairól vagy magánszemélyek üres vagy lakott családi házairól. 

Péntek óta 292 partnerünk jelezte már, hogy valamilyen módon szeretné szálláshelyét felajánlani. Őket a több nyelven beszélő ügyfélszolgálatunk köti össze a szálláskeresőkkel, eddig közel 100 sikeres összeköttetésről adott jelzést az ügyfélszolgálatunk

– közölte az Index megkeresésére a szallas.hu. A platform egyébként országos viszonylatban kérte meg szállásadó partnereit, hogy csatlakozzanak a menekültek elhelyezését segítő mozgalomhoz. „Abban bízunk, hogy a mai napon még több szállásadó partnerünk csatlakozik a segítségnyújtók táborába, általuk még több menedék közvetítésében tudunk segíteni” – közölte a vállalat. Egyúttal arra kérték az olvasókat, hogy ha tudomásuk van arról, hogy az ukrán helyzet miatt valaki nem tud hova menni, szállásra van szüksége, keressék az ügyfélszolgálatukat (hétvégén is 9.00–18.00 óra között a szallas@szallas.hu e-mail-címen vagy a +36-30/344-2000 telefonszámon), ahol a magyar, angol, román, lengyel, német, szlovák, cseh és horvát nyelven beszélő ügyintézők segítenek a rászorulóknak.

A szallas.hu összesítése szerint a segítséget felajánló szállásadók 14,73 százaléka a Balaton környékéről, 8,9 százaléka Budapestről és környékéről jelezte, hogy átmenetileg befogadna ukrán menekülteket. A Dél-Dunántúlról a felajánlók 8,9, a Dél-Alföldről 10,6, az Észak-Alföldről 13,01, míg Észak-Magyarországról 18,15 százaléka jelentkezett. A segítséget ajánló szállásadók 9,59 százaléka a közép-dunántúli régióból, 11,6 százaléka a Nyugat-Dunántúlról, míg 4,45 százaléka a Tisza-tó mellől jelentkezett. 

Hamarosan elkészül egy „Menedék-lak” listaoldal is, ahol a szallas.hu regisztrált partnerei jelenhetnek meg, akik valamilyen formában felajánlják a szállásukat – az eddigiek alapján több mint 50 résztvevőre számítunk – közölte a platform az Index érdeklődésére. 

A szállodákban még kevéssé érződik a háború hatása

A kereskedelmi szálláshelyek foglaltsági adataiban eddig jelentős változást nem okozott az ukrán háború. A Hunguest Hotels szállodái a farsangi időszakban a koronavírus-járványt megelőző évekéhez hasonló foglaltsági szinttel rendelkeznek – közölte a szállodalánc az Index érdeklődésére. Mint írták, Hajdúszoboszló népszerű célpontja a lengyel, a német és az ukrán beutazó turizmusnak.

Az orosz–ukrán háború miatt a múlt héten az ottani szállodánk néhány, Ukrajnából érkezett vendége hamarabb elutazott, illetve mások lemondták bent lévő foglalásukat 

– közölte a cégcsoport. Az oroszországi beutazó turizmus a koronavírus-járvány kitörése óta nem jellemző a jelenleg üzemelő szállodáikban, és az ukrajnai háború kezdete óta sem látnak eltérést a foglalások tekintetében.

(Borítókép: Ukrán menekültek a Nyugati pályaudvaron Budapesten 2022. február 28-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok