Index Vakbarát Hírportál

Hiába a jelentős orosz–ukrán kitettség, óriási árbevételt vár a Richter

2022. február 28., hétfő 11:15

Ugyan az elmúlt években folyamatosan csökkent a FÁK-országok súlya a Richter árbevételében, ez 2021-ben még mindig 25 százalékot tett ki, így az orosz–ukrán konfliktus is jelentősen érinti a tőzsdei céget. Ugyanakkor abban bíznak, hogy a koronavírus-válság enyhülése, valamint a nyugati piacaik felfutása ellensúlyozhatja a konfliktus miatt kieső bevételeiket – derült ki a cég hétfő reggeli sajtótájékoztatóján, melyen ismertették a tavalyi év pénzügyi eredményeit.

Az orosz–ukrán háborús konfliktus ellenére a tavalyihoz hasonló árbevételt vár euróban számolva a Richter Gedeon Nyrt., feltéve, hogy az orosz és az ukrán piacok nem omlanak össze teljesen. Orbán Gábor vezérigazgató szerint az idén két számjegyű növekedésre lett volna lehetőség a termékportfólió és a húzótermékek hatására, ugyanakkor a háború kitörésével nem számoltak.

Csökkent tavaly a FÁK-országok súlya a cég árbevételében – 27 százalékról 25-re. Orbán Gábor hangsúlyozta, hogy minden térségben tudták növelni a bevételeiket. Idén a FÁK-területeken a veszteség elkerülhetetlen, annak mértéke még kérdéses. Viszont ezt a veszteséget számításaik szerint a specializált termékek nyugat-európai eladásának idei várható növekménye ellensúlyozhatja. Bogsch Erik, a cég elnöke szerint a koronavírus-járvány hatásai talán már kevésbé lesznek érezhetőek – ez is javíthat majd az eredményeiken.

Orbán Gábor beszélt arról is, hogy

a Richter nagyon rég elkezdett átsorolni az orosz térségből Nyugat-Európába és az Egyesült Államok irányába.

„Bizonyos intenzitással ez már 20 éve zajlik, míg komolyabb fordulatot ez 10 éve mutatott” – fogalmazott a vezérigazgató.

Szerinte Oroszország pénzügyi rendszerből való kizárása azt a kérdést veti fel, hogy miként tudnak fizetni az orosz üzletfelek. Orbán Gábor szerint azt, hogy Oroszország SWIFT-ből való kizárásnak milyen hatásai lesznek, még nem tudhatjuk pontosan.

A jelenlegi helyzet az osztalékra is hatással lehet, az arról szóló döntésnél figyelembe kell majd venni. Bogsch Erik szerint erről még korai lenne beszélni, korábban egy sávot (25-40 forint) adtak meg, annak a minimuma mindenképp meglehet, de erről alapvetően a közgyűlés dönt majd.

Rekordévet tudhat maga mögött a Richter

A Richter Gedeon 2021-ben 141,180 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 33,1 százalékkal nagyobb az előző évinél – közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A társaság éves árbevétele 630,595 milliárd forint volt,

11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint. Tavaly a negyedik negyedévben a vállalat árbevétele 17,2 százalékkal 176,274 milliárd forintra nőtt, adózott nyeresége pedig több mint a duplájára, 116,4 százalékkal 47,059 milliárd forintra.

Ezzel a Portfolio elemzői konszenzusát minden szinten felülteljesítette a gyógyszergyártó, az adózott eredmény a legoptimistább elemzői várakozást is meghaladta: a gazdasági portál által készített elemzői konszenzus mediánja a Richter negyedik negyedévi árbevételét 165,8 milliárd forintra, adózott eredményét 36 milliárd forintra várta.

Büszkék vagyunk arra, hogy 2021-ben ismét rekord pénzügyi teljesítményt értünk el

– idézi a közlemény Orbán Gábor vezérigazgatót. A megrendelések kiszámíthatatlanul alakultak az év során, és a szállítási lánc akadozásai is növekvő mértékben éreztették hatásukat, mivel a járvány a korábbi várakozásokkal ellentétben hosszabb ideig maradt része az életnek.

(Borítókép: A Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár kémiai kutatólaboratóriumi épülete. Fotó: Róka László / MTVA / Bizományosi / MTI)

Rovatok