Index Vakbarát Hírportál

Már elérhetők az szja-bevallási tervezetek, gyorsabban utal vissza a NAV

2022. március 1., kedd 10:11

A fő cél, hogy a jogosultak a lehető legegyszerűbben és legkorábban megkapják a családi adó-visszatérítést – közölte Tállai András államtitkár.

Már március 1-jén, két héttel a törvényben előírt határidő előtt elérhetővé tette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási ajánlatot – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára közleményében hangsúlyozta: a cél az, hogy az arra jogosultak a lehető legegyszerűbben és legkorábban kézhez kapják a családi adó-visszatérítést.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy az adó-visszatérítés minden jogosultnak jár, ezt a jogát pedig senki sem veszítheti el. Akik februárban nem kapták meg az adó-visszatérítés összegét, az adóból visszajáró összeget az szja-bevallásukban igényelhetik vissza – tette hozzá.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiajánlott bevallási tervezet több tízezer gyermeket nevelő szülőnek hoz könnyebbséget

– emelte ki Tállai András.

Az államtitkár megjegyezte, hogy az érintetteknek érdemes a bevallási tervezetüket a családi adó-visszatérítésre, valamint a kiutalásra vonatkozó adatokkal mihamarabb kiegészíteni, majd beküldeni.

A tervezetet azok is tudják módosítani, akik változtatni szeretnének a családi kedvezmény évközi igénybevételén. Az adóhivatal ráadásul jelentősen felgyorsította a 30 napos pénzkiutalási folyamatot, így a NAV a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak visszajáró adót.

Rovatok