Index Vakbarát Hírportál

Elkezdték csökkenteni az orosz gázszállítást Európába

2022. március 2., szerda 10:57

Az orosz Gazprom elkezdte csökkenteni a Jamal vezetéken Európába szállítandó gázmennyiséget, csütörtökre az elérhető szállítási kapacitás mindössze 20 százalékát foglalta le – írta a Portfolio. A csütörtöki kereskedésben délelőtt fél 10-ig máris 58 százalékkal emelkedett a földgáz ára a holland gáztőzsdén, elérve a 193 eurós árat megawattóránként májusi szállításra, majd „kisebb” korrekciót követően 155-ig süllyedt. 

Ezzel szintet lép az ukrán háború mellett kibontakozó gazdasági háború is.

A korábbi orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev már napokkal korábban figyelmeztetett arra az eshetőségre, hogy amennyiben leáll az Északi Áramlat 2 engedélyezése, akkor Európa kétszáz eurót is fizethet a földgázért. 

Amint azt az Index korábban megírta, erre a német kormányfő úgy nyilatkozott, hogy felkészültek arra az eshetőségre, hogy Oroszország leállítja a gázexportot, azonban a következő télre már új intézkedésekkel kell készülniük. Arról, hogy a földgáz árának változása hogyan hat a hazai műtrágyagyártásra, ebben a cikkben olvashat bővebben. 

A kőolaj ára ugyancsak hullámvasútra került a délelőtt folyamán, nyolcéves csúcsot meghaladva hordónként 110 dollár fölé emelkedett az irányadó Brent típus ára. 

(Borítókép: Orosz földgázvezetékek. Fotó: Andrew Burton / Getty Images)

Rovatok