Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok átmenetileg nem fizetik ki az esedékes kamatokat a külföldieknek

2022. március 2., szerda 14:57

Az orosz jegybank arról rendelkezett, hogy a külföldiek gyakorlatilag nem jutnak pénzhez semmilyen orosz eszközük után. A legújabb fejlemény, hogy már az államkötvények kamataitól is elesnek a külföldi befektetők.

Az oroszok kedden megtiltották a külföldi állampolgároknak bármilyen orosz eszközük eladását, idetartoznak például az orosz részvények, ETF-ek és befektetési alapok mellett az orosz állampapírok is. Az orosz jegybank megszüntette a rubelállamkötvények után járó esedékes kamatok kifizetését is a külföldi tulajdonosok részére – írta meg a Bloomberg.

A külföldiek körülbelül 29 milliárd dollárnyi orosz állampapírral rendelkeznek. A Bloomberg szerint a 2024-ben lejáró kötvények tulajdonosai már csütörtökön is pénztől esnek el, mivel normális esetben akkor kapnák meg a következő kamatot.

Az orosz államkötvényekben a külföldi befektetők aránya 19,1 százalékra emelkedett az utóbbi időszakban. Az orosz jegybank hétfőn tette közzé, hogy szigorítja a tőkeáramlást, ezért megtiltja a nemzetközi átutalások indítását. A jegybanki lépés még önmagában nem deklarálja, hogy az oroszok ne fizetnék ki a kötvények kamatát, netán tőkéjét.

Azonban két fontos dolgot meg kell jegyezni: egyrészt a béketárgyalások során ez is aduász lehet az oroszok kezében, másrészt arra is volt már példa a történelemben, hogy az oroszok vagy az ukránok sem fizették ki a saját állampolgáraiknak a szovjet kötvények ellenértékét.

Tehát van rá precedens, ezért csak abban lehetünk biztosak, hogy a témát az oroszok a számukra minél kedvezőbb eredmények elérése céljából csak a végső tárgyalásoknál fogják felhasználni. Addig pedig valószínű, hogy nem fognak semmit kifizetni a külföldieknek.

Az orosz jegybank kérésére az Országos Elszámolási Letétkezelő (NSD), a világ legnagyobb elszámolási rendszerei, az Euroclear és a Clearstream orosz megfelelője korlátozza a külföldi magánszemélyek és vállalatok orosz értékpapírjainak kifizetési lehetőségeit, de már az értékpapírok más személyre történő átruházása is tilos. Az orosz jegybank arra kötelezte a letétkezelőket is, hogy függesszék fel a külföldiek értékpapír-értékesítési lehetőségét. Az még kérdés, hogy ez mennyire lesz átmeneti jellegű, és ha igen, meddig fog tartani.

(Borítókép: Orosz zászló lobog az Orosz Központi Bank moszkvai székházának tetején 2022. február 28-án. Fotó: Szergej Ilnyickij / EPA / MTI)

Rovatok