Index Vakbarát Hírportál

Maga alá temetheti Oroszország az európai cégek dollármilliárdjait

2022. március 3., csütörtök 15:35

2021. szeptember végi adatok szerint az olasz és francia bankok mintegy tizenöt-, illetve tízmilliárd dollár értékben rendelkeztek kitettséggel orosz partnerekkel szemben. Az összes többi nyugat-európai bank együttes kintlévősége mintegy tizenhétmilliárd dollár volt. Ennek ellenére sikerülhet-e az orosz gazdaságot izolálni?

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) szerint az európai bankoknak 2021. szeptember végén összesen mintegy 91 milliárd dollár (megközelítőleg 31 ezer milliárd forint) követelésük volt az orosz vállalatokkal szemben. Ebből mintegy 41 milliárd dollárnyi rubelben volt, miközben a héten a dollár már járt 120 rubel felett is.

Ezek a követelések főként külföldi bankok orosz leányvállalataival szemben állnak fenn.

Az ukrán gazdasággal szemben a függőség jóval alacsonyabb: itt kilencmilliárd dollár (több mint 3075 milliárd forint) követelésről lehet beszélni. Ezeket főként osztrák és francia bankok finanszírozták. A konfliktus kérdéses kimenetele nagyban befolyásolja, hogy az ukrán gazdaság mikor lesz fizetőképes.

A bankok ezeken túl jelentősen megnövekedett működési kockázattal is szembesültek: biztosítaniuk kell, hogy megfeleljenek az Oroszország elleni nemzetközi szankcióknak. A Fitch Ratings szerint a nagy nyugat-európai bankok eszközállományára óriási nyomást gyakorolnak az orosz–ukrán konfliktus következményei.

Ha nincs Swift, akkor az oroszok nem tudják visszafizetni a hiteleket, így a büntetőintézkedések kihívás elé állítják az európai bankokat.

Tehát nem marad majd más hátra, mint hogy kint lévő hiteleikre rendkívüli értékvesztést kell elszámolniuk.

Az orosz leányvállalatokkal rendelkező európai bankok pénzügyi kapitalizációját szintén érinti a rubel leértékelődése. De a Fitch arra számít, hogy a legtöbb helyzetben az anyabank fedezni tudja majd a rubel inflálódását.

Kint lévő befektetések

Az amerikai befektetőknek több tízmilliárd dolláros befektetéseik vannak Oroszországban részvényekben és kötvényekben. Ha a száz legnagyobb, nyílt végű és tőzsdén jegyzett alapját vesszük figyelemben a 2021 szeptemberétől idén 2022 február 25-ig tartó időszakban,

összesen több mint hatvanmilliárd dollárt tesznek ki.

Egyelőre nem ismert, hogy az alapok hogyan reagáltak a konfliktusra a Reuters szerint. A vagyonkezelők többsége nem kívánta kommentálni a konkrét számokat. A Financial Times számítása szerint

a nyugati szövetségesek alapkezelői együttesen legalább 150 milliárd dollárnyi orosz eszközt tartanak fent.

A legnagyobb ismert vállalatok

Több ismert vállalatnak is fájdalmat okoz az ukránok ellen indított orosz invázió. A francia Renault autógyártó, amellett hogy többségi részesedése van az orosz Avtovazban, 2021-ben 482 ezer autót adott el Oroszországban. Ezzel az ottani a második legnagyobb piaca hazája, Franciaország után. 

A Citigroup hétfői éves jelentésében közzétette: közel tízmilliárd dollárnyi kitettsége van orosz partnerekkel szemben. Részvényei a hétfői bejelentés óta 5,5 százalékot süllyedtek, február eleje óta pedig tíz százalékot estek.

A Booking részvényei az elmúlt két hétben 23 százalékkal estek a teljes légtérzár miatt. David Goulden pénzügyi igazgató a múlt heti eredménybeszámolóban sietve megpróbálta enyhíteni az aggodalmakat. Szerinte Oroszország és Ukrajna „a teljes bruttó foglalási állományunk nagyon alacsony, egy számjegyű százalékát teszi ki” mint úti cél.

Forbes szerint az öt legnagyobb orosz kitettségű európai vállalat az alábbi:

  1. Veon – 7,8 milliárd dolláros éves bevételének a fele a Beeline távközlési hálózatból származik Oroszországban.
  2. EPAM Systems – A digitális platformok tervezésére alapított cég közel 59 000 alkalmazottja Oroszországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban dolgozik.
  3. Renault – A második legnagyobb orosz eladással rendelkező autóipari vállalat, a Lada anyacége.
  4. Coca-Cola – 2020-as bevételének 13 százaléka Oroszországból származott.
  5. Neste – Oroszország a vállalat készletében lévő nyersolaj- és fosszilis alapanyagok 76 százalékát szállította.

De a top 15-ben olyanokat találunk még például, mint a Volkswagen, a korábban említett Booking, a Pepsi és a Danone.

(Borítókép: Az emberek sorban állnak a Tinkoff Bank bankautomatája mellett Moszkva központjában 2022. március 3-án. Fotó: Artyom Geodakyan / TASZSZ / Getty Images)

Rovatok