Index Vakbarát Hírportál

Megújultak az emblematikus turistacélpontok a Duna–Dráva Nemzeti Parkban

2022. március 4., péntek 08:43

Az elmúlt bő két évben nyolc tájegység negyven helyszínén történtek közel 400 millió forintból fejlesztések a Natura 2000 hálózat dél-dunántúli infrastruktúráján – tájékoztatta a beruházásokat megvalósító Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) az MTI-t.

Az igazgatóság a közleményben azt írja, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 387 millió forintos keretéből megvalósult fejlesztések alatt a térség emblematikus turistacélpontjai bővülhettek és újulhattak meg. A nemzeti park kezelésében lévő Natura 2000 területek népszerűsítését és az ott fellelhető természeti értékek bemutatását célzó program részeként a Villányi-hegységhez tartozó Szársomlyó fokozottan védett természeti területhez kapcsolódva a nagyharsányi szoborparkban új fogadóépület és panorámasétány létesült.

Többek között megújult a Mecsekben, a Jakab-hegyen a turistapihenő, elkészült az óbányai-völgyben épült új esőbeálló és a felújított Cigány-hegyi kilátó, továbbá új kilátópavilon létesült a pécsi Pintér-kertben. Valamint kilátó épült vagy újult meg Drávaszentesen, a Tolna megyei Pacsmagi-halastavaknál, Bátán és a Gemencben, továbbá madármegfigyelő lesállást, valamint pallósort adtak át a dávodi Földvári-tavi madárparadicsomnál.

Hozzátették: a természetismeret és a szemléletformálás elősegítésére, egyúttal a kulturált természeti turizmus feltételeinek és színvonalának javítására a 2020–2021-es években Baranya, Somogy és Tolna megye számos védett, ökoturisztikailag is jelentős pontján többek között tájékoztató táblákat, pad-asztal garnitúrákat, tűzrakó helyeket és szemétgyűjtőket telepítettek.

Rovatok