Index Vakbarát Hírportál

Kitarthat az EU egysége?

2022. március 4., péntek 17:57

Az Európai Unió jelenleg határozottságot és egységet mutat az orosz agresszióval szemben. Sokan úgy látják, hogy ez meg is maradhat. Oroszország Ukrajna elleni katonai háborúja egyelőre összerántotta a blokkot, de a szankciók is csak akkor lesznek hatásosak, ha következetes és egységes marad az EU.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke februárban kijelentette: Vlagyimir Putyin fegyverként használja az energiaexportot. Ha akkor még sokaknak nem is volt világos, hogy ez pontosan mit is takarhat, mára egyértelmű lett. Putyin azt szeretné, hogy Európa úgy táncoljon, ahogy ő fütyül, és ehhez a gázt használja fegyverként.

De az Európai Unió minden eddiginél nagyobb egységet tanúsított eddig.

Az államszövetségben ezeket a kezdeti sikereket bizonyítékként kezelhetnék arra, hogy kellőképpen felkészültek egy elhúzódó gazdasági háborúra, de ez óriási hiba lenne. Európának határozott erőfeszítéseket kell tennie egy fejlett, erőteljes és állandó ellenálló képességű gazdasági hadviselési struktúra kiépítésére. A világ most egy még nehezebb korszakba léphet, amelyben a meghatározott szabályokon alapuló gazdasági kapcsolatok egyre inkább teret veszíthetnek. Az EU-nak fel kell készülnie egy elhúzódó gazdasági háborúra: Oroszország még évekig fenyegetést jelenthet az energiaellátás leállításával – írja elemzésében Jonathan Hackenbroich, a European Council on Foreign Relations (ECFR) geopolitikai szakértője.

Azt nehéz megmondani, hogy az offenzívát megakadályozta volna, ha hamarabb indulnak el a szankciók, de abban biztosan segített volna, hogy korábban bizonyítsa az európai egységét, és ezzel cáfolja a széles körű kétségeket, amelyek kontinensszerte hallhatók voltak.

Az invázió előtt Putyin vélhetően azt hitte, hogy megszerezheti az ellenőrzést Kijev felett, mert az európai hatalmak nem lesznek egységesek.

Már az Ukrajna elleni orosz inváziót megelőző hónapokban a Kreml csökkentette az Európába irányuló energiaszállításokat. Ezzel is készülve arra, hogy korlátozza az európaiak szuverén politikai döntéseinek lehetőségét.

Az ECFR úgy látja, hogy az Európai Uniónak szüksége van egy saját, magas szinten működő gazdaságvédelmi hivatalra. Egy nemrégiben készült energetikai függőségről szóló tanulmány azt állítja: Európának most alaposan meg kell vizsgálnia az energetikai sebezhetőségét, és a későbbiekben fejlett exportellenőrzésre lesz szükség.

Putyin elnököt meglephette az egységes és határozott fellépés. Különösen a szívén viselheti az orosz központi bankkal szembeni szigorúságot. De semmi garancia nincs arra, hogy az EU az elkövetkező hetekben és hónapokban hasonló egyhangúságra számíthat a tagállamok között.

Gazdasági elrettentés mint hatalom

Az EU számára kritikus sebezhetőséget jelent, hogy nincs más gazdaságpolitikai lehetősége, mint a büntetőintézkedések. Ahhoz, hogy ezek még hatékonyabbak legyenek, az uniós döntéshozatali mechanizmusokat még gördülékenyebbé kellene tenni. Így az államszövetség képes lenne kemény és rendkívül hatékony gazdasági ellenintézkedésekkel támadni Moszkvát. A szakértő szerint így:

Az EU-nak szüksége van egy saját gazdaságbiztonsági hivatalra, és fejlett exportellenőrzésre is szükség lesz.

Az Oroszországgal szembeni kemény szankciókat követően Németországnak és más EU-tagállamoknak a továbbiakban hasonlóan határozottan kell fellépniük a gazdasági biztonság terén, ha eredményeket akarnak elérni. Ki kell építeniük a szükséges állandó ellenálló képességet biztosító új struktúrát.

Átalakuló geopolitikai struktúra

Az ukrajnai konfliktus új korszak kezdetét jelezheti, az invázió után nem lehet kétséges, hogy alkalmazkodni kell az új időkhöz, amit a földrajzi tényezők egyre jobban befolyásolnak.

A gazdasági háború még évekig folytatódhat, és az egység végig fontos lesz.

Putyinék stratégiája merőben eltér a szokásos eszközöktől: ahelyett, hogy Moszkva megpróbálhatta volna finomabb eszközökkel is megbuktatni a kijevi kormányt, vagy kirobbantani egy polgárháborút Ukrajnában, inkább azt az utat választotta, hogy megpróbálja kényszeríteni Európát. Oroszország azt hitte, hogy könnyen zsarolni fogja tudni az energetikával, és ezáltal le tudja beszélni Európát a szankciókról.

Európa ahelyett, hogy megtört volna, minden eddiginél egyhangúbban összeállt. 

(Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén 2022. március 1-én. Fotó: JOHN THYS / AFP)

Rovatok