Index Vakbarát Hírportál

Piacvezető távközlési cég többségi tulajdonát szerezte meg a 4iG

2022. március 4., péntek 20:58

A 4iG Nyrt. megszerezte Albánia első számú vezetékes hang-, internet- és tévészolgáltatója, valamint a legnagyobb optikai hálózat tulajdonosa, az ALBtelecom részvényeinek 80,27 százalékát.

Tovább bővítette a Nyugat-Balkánon telekommunikációs portfólióját a 4iG Nyrt., az ALBtelecom 80,27 százalékos tulajdonrészét vásárolta meg a Çalik Holdingtól. A tranzakció részeként Törökország egyik meghatározó cégcsoportja több mint 8 milliárd forintos tőkeemelést hajt végre, és 5 százalék alatti tulajdonrészt szerez a budapesti központú infokommunikációs nagyvállalatban – írta a 4iG szerkesztőségünknek küldött közleményében. 

A tőkeemelést a felek közötti megállapodásban rögzített 850 forintos részvényárfolyamon hajtja végre a Çalik Holding.

Az együttműködés további közös üzleti lehetőségeket nyithat a török és magyar vállalat számára. A Çalik Holding elkötelezett Magyarország mellett, ahol tovább növelné jelenlétét. Az albán távközlési cégben fennmaradó kisebbségi állami részesedést az Albán Gazdasági Minisztérium (13,78 százalék) és az Albán Posta (2,47 százalék) kezeli, amely mellett a társaság nem nevesített kisrészvényesekkel (3,48 százalék) is rendelkezik.

Az ALBtelecom a távközlés minden területén jelentős piaci szereplő, olyan 4P-szolgáltató, amely Albániában piacvezető a vezetékes szolgáltatási szegmensben. A társaság jelentős növekedési potenciállal rendelkezik a mobil- és digitális megoldások területén, amely a jövőben az egyik kulcsfontosságú fejlődési iránnyá válhat

– emelte ki Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója, aki hozzáfűzte: a 4iG Albánia egyik legnagyobb szakmai befektetője, amely elkötelezett a távközlési szektor fejlesztése, illetve az ország digitális átalakulása mellett.

Az idén 110 éves albán távközlési cég 743 munkavállalót foglalkoztat. A társaság 153 ezer vezetékes hang-, 118 ezer internet-, illetve 66 ezer tévé-előfizetőjével a legjelentősebb albániai vezetékes távközlési vállalata, 405 ezer mobil-előfizetőjével pedig a harmadik legjelentősebb mobilszolgáltató. Az ALBtelecom kiemelkedő saját távközlési infrastruktúrájának része Albánia legnagyobb, 4500 kilométer hosszúságú optikai gerinchálózata, valamint 450 saját mobilállomás.

Rovatok