Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a gabonaexportot a háború miatt

2022. március 6., vasárnap 08:10 | aznap frissítve

Megjelent a korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a gabonaexport tiltásáról döntött a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt. Az erről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent.

A rendelet mellékletében nyolc stratégiai jelentőségű terméket neveznek meg, ide tartozik a búza, a rozs, az árpa, a zab, a kukorica, a szójabab és a napraforgómag. Amennyiben ezeket az alapanyagokat egy személy vagy egy vállalkozás kivinné Magyarország területéről, köteles azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) bejelenteni, és a gabona külföldre szállítása csak akkor kezdhető meg, ha az állam a bejelentéstől számított harminc napon belül nem tesz olyan nyilatkozatot, amely szerint élne az elővásárlási vagy vételi jogával.

A felsorolt alapanyagok abban a két kivételes esetben vihetők ki bejelentés nélkül az országból, ha a termékre az agrárminiszter által meghatározott humanitárius akcióban van szükség, vagy ha a gabonát tranzitforgalom keretében szállítják át hazánk területén.

A rendelet május 15-ig hatályos.

Nagy István: A kormány felelős döntést hozott

Az ukrajnai háború az európai és a magyar élelmiszer-gazdaságban is rendkívüli helyzetet teremtett Nagy István szerint, mivel Ukrajna az Európai Unió negyedik legnagyobb élelmiszer-beszállítója. Az agrárminiszter éppen emiatt úgy látja, a magyar kormány felelős döntést hozott a gabonaexporttal a hazai ellátás biztonságának fenntartása érdekében.

A tárcavezető az MTI-nek eljuttatott közleményében tudatta: a piacról kieső ukrán termények miatt radikálisan megemelkedtek a gabonapiaci árak, illetve a takarmányárak. Hozzátette, hogy a hiánytól való félelem miatt jelentősen nő az igény a magyar mezőgazdasági termények külföldi felvásárlása iránt is.

(Borítókép: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok