Index Vakbarát Hírportál

A régiós devizákkal szemben is nagyot zuhant a forint

2022. március 7., hétfő 13:37

Nemcsak az euróval és a dollárral szemben, de a közép-kelet-európai devizákhoz képest is nagyot esett a magyar fizetőeszköz értéke. A forinthoz képest a horvát kuna, a román lej, a cseh korona és még a lengyel złoty is sokkal jobban állja a sarat – a forintgyengülés 1 hónap alatt még ezekhez képest is 3–12 százalékos. A lengyel złoty kivételével az előbb felsoroltak mindegyike történelmi csúcson van a forinthoz képest, tehát a forint még sosem volt ilyen gyenge.

A forint a régiós devizákhoz képest is rosszul teljesít. A Commerzbank devizapiaci stratégája, Ulrich Leuchtmann szerint a magyar forint, a lengyel złoty és a cseh korona árfolyamát az érintett országok jegybankjai az eddigi intervencióikkal nem tudták kordában tartani. A kis jegybankok érdemi hatást nem tudnak gyakorolni a történésekre, ezért az Európai Központi Banknak (az eurózóna jegybankjának) érdemes lehet a segítségnyújtáson gondolkoznia. Azonban a közép-kelet-európai devizákkal nem foglalkozik az EKB. Ebben az érintett országok nem kapnak segítséget, ezért folytatódhat az esés a piacon – mondta Ulrich Leuchtmann.

Leuchtmann szerint direkt piaci intervencióval valósítható meg az EKB esetleges beavatkozása:

Azt is megjegyezte, hogy ha az EKB egyoldalúan csak az euró védelmében avatkozna be, az a közép-kelet-európai devizák további gyengülését eredményezhetné.

A háború nemcsak a vezető devizákkal szemben okozott gyengülést a forintnak, hanem a szintén sérülékenynek tekinthető lengyel złotyval, cseh koronával, román lejjel, horvát kunával szemben is.

A lengyel złoty a január végén tapasztalt 77,5 forint körüli árfolyamához képest március 7-ig körülbelül 80 forintig emelkedett. Ez a forint szempontjából 5 hét alatt 3,23 százalékos gyengülést jelent. A mindenkori lengyel złoty-magyar forint devizapár csúcsárfolyamától már csak megközelítőleg 1 százaléknyira vagyunk.

A 2004-es 53 forintos złotyárfolyamról 18 év alatt, 2022. március 7-ig körülbelül 51 százalékot vert a lengyel fizetőeszköz a forintra, amikor a 80 forintos szint közelébe ért.

A cseh korona ennél sokkal nagyobb erőt mutat. Már 2015 eleje óta erősödik a forinthoz képest, ezért a februári felülteljesítése sem számít meglepetésnek. A 2015 elején tapasztalt 11 forint alatti árfolyamhoz képest 2022. március 7-ére 15,4 forint fölé is került a cseh korona, ami új történelmi csúcsot jelent.

A forint 7 év alatt 40 százalékot gyengült a cseh koronához képest.

A háború kezdete óta a cseh korona a 14,5 forint alatti szintekről mindössze másfél hét alatt 6,21 százalékot erősödött a forinthoz viszonyítva, így elérve a 15,4 forintos szintet. A forint legalább 30 éve folyamatosan gyengül a cseh koronához képest. Olyannyira, hogy a 30 évvel ezelőtti 5 forint alatti árfolyam 208 százaléknál is nagyobb emelkedéssel mára legalább a 3,08-szorosára, 15,4 forintra emelkedett. A hétfő történelmi csúcsot is hozott, napközben 13 óráig ugyanis ennél többször is magasabbra szökött az árfolyam.

A román lej árfolyama az orosz–ukrán háború másfél héttel ezelőtti kitörése óta 72 forintról 11,5 százalékos emelkedést produkált. A 2019-es lokális mélypontjáról, 61 forintról pedig 32 százalékos erősödést követően 80,3 forinthoz érkezett. A hétfő történelmi csúcsot is hozott, napközben 13 óráig ugyanis ennél többször is magasabbra szökött az árfolyam.

A horvát kuna mindössze 4 hét alatt az akkori 47 forint körüli árfolyamához képest 11,8-11,9 százalékkal került feljebb. 30 év leforgása alatt pedig 25 forintos árfolyamról több mint megduplázta értékét, hiszen az 52,57 forintos árfolyam 110 százalékos növekedést jelent a 30 éve tapasztalt árfolyamhoz képest. Tehát a hétfő egyben történelmi csúcsot is jelent.

Eközben a magyar forint tovább gyengült az euróhoz, az amerikai dollárhoz és a svájci frankhoz képest is. Az euró 400 forint közelébe ért, az amerikai dollár pedig már 367 forint felett is tartózkodott hétfőn délelőtt, miközben a svájci frank már paritáson van az euróval szemben, azaz 2022. 03. 07-én már forintra pontosan ugyanannyit ért, néhány fillér csupán a különbség.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő hétfői cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Shutterstock)

Rovatok