Index Vakbarát Hírportál

Március 18-ig megkapják a pénzüket a Sberbank ügyfelei

2022. március 7., hétfő 17:06

Az átszámítás a március 2-i devizaárfolyamon történik. A kártalanítást nem kell igényelni, a kifizetés alapját a bankban lévő személyes adatok jelentik.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március 3-án megkezdte és tíz munkanapon belül kifizeti a kártalanítást a Sberbanknál betéttel rendelkezőknek, személyenként legfeljebb százezer eurónak megfelelő (38 millió forint) összegig – tájékoztatta az alap az MTI-t.

Az OBA a kártalanítás összegéről minden esetben elszámolást készít, amelyet tértivevényes levélben küld meg a betétesek részére a banki adatállományban található lakcímre vagy székhelyre.

Két és fél millióig a posta kézbesít

A kártalanítási összegre nem vonatkozik a kamatjövedelemadó-levonási kötelezettség – tették hozzá. A magyarországi lakcímmel rendelkező magánszemélyek részére a kártalanítást két és fél millió forintig a Magyar Postán keresztül rendezik. Kétszázezer forintig házhoz kézbesítik, efelett az értesítésben megjelölt postafiókban történik a kifizetés a postai utalvány ellenében.

A megjelölt két és fél millió forintos értékhatár felett a kártalanítás közreműködő bankon keresztül történik átutalással már meglévő számlaszámra, de a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Március 18. után is intézkedhetnek a betétesek

Az OBA az úgynevezett közreműködő bank kijelöléséről a későbbiekben a honlapján, illetve a hamarosan kiküldésre kerülő, személyre szóló levélben is értesíti a betéteseket. Hozzátették: a közreműködő bank március 18-at követően is folyamatosan a kártalanítandó betétesek rendelkezésére fog állni.

A magyarországi székhellyel rendelkező cégek húszezer forintot meg nem haladó kártalanítási összeg esetén banki átutalással kapják meg kártalanításukat, miután bejelentik a számlaszámukat az OBA felé. Az értékhatár feletti összeg esetén a kártalanítás közreműködő banknál történik banki átutalással már meglévő számlaszámra, vagy a közreműködő banknál is lehetőség lesz számlát nyitni.

Külföldi cégek és magánszemélyek összeghatártól függetlenül az OBA-hoz történő bejelentés alapján banki átutalással kapják meg a kártalanítási összeget. Az OBA megerősítette, hogy jelenleg a betéteseknek nincs további teendőjük, és arra biztatta az érintetteket, hogy kövessék figyelemmel az OBA által nyújtott tájékoztatást.

A Start számlával rendelkező betéteseknek nem lesz teendőjük. A Magyar Államkincstár a jogszabályi előírások alapján, a szülő vagy hozzátartozó intézkedése nélkül automatikusan kincstári Start értékpapírszámlát nyit, ahova az OBA a Sberbanknál vezetett Start számlák egyenlegét átutalja.

Ha százezer eurónál több ragadt bent

Abban az esetben, ha a betétes a százezer eurónak megfelelő forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni – hívta fel a figyelmet az OBA.

Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok