Index Vakbarát Hírportál

Nem sokat, de erősödött a forint

2022. március 8., kedd 06:35 | aznap frissítve

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden kora reggel a bankközi piacon hétfő estéhez képest – írja az MTI.

Az eurót 393,41 forinton jegyezték hat órakor, alacsonyabban a hétfő esti 395,22 forintnál. A svájci frank árfolyama 392,95 forintról 391,10 forintra csökkent, a dollár jegyzése pedig 364,06 forintról 361,94 forintra süllyedt. Az euró minimálisan erősödött a dollárral szemben: hétfő este 1,0852 dolláron, kedd reggel 1,0868 dolláron állt.

Hétfő reggel beszakadt a forint árfolyama, és történelmi mélypontra gyengült az euróval, a svájci frankkal, valamint a dollárral szemben is. Varga Mihály és Szijjártó Péter szerint a forint az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések miatt gyengül.

Az Ukrajnában zajló háború nyomán bevezetett európai és amerikai szankciós intézkedések rendkívüli bizonytalanságokat okoznak az európai gazdaságban. Ezek a szankciók a magyar gazdaságnak is komoly nehézségeket okoznak, így forint is a brüsszeli szankcióknak az egyik áldozata

– mondta Szijjártó Péter. Hasonló véleményen volt Varga Mihály pénzügyminiszter is. Varga Mihály közösségi oldalára feltöltött videójában hétfőn azt mondta, hogy „a magyar forint a brüsszeli szankciók áldozata, amelyek már most komoly veszteséget jelentenek a magyar gazdaságnak”. Szerinte a legnagyobb veszélyt a forintra és a magyar emberekre az jelenti, hogy lebegtetik a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra. 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a mai napon ülést tart – igaz, nem kamatmeghatározó ülést –, de a jegybank ezen az ülésen is dönthet a kamatokról, sőt akár rendkívüli kamatdöntés is jöhet.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő keddi cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok