Index Vakbarát Hírportál

Ausztriában 720 forint fölé emelkedtek az üzemanyagárak

2022. március 10., csütörtök 12:59

Az ÖAMTC osztrák autóklub előzetes adatai szerint tovább emelkedtek az üzemanyagárak Ausztriában, írta meg az MTI.

A dízel literje a legfrissebb adatok szerint átlagosan 2,056 euróba (785 forint) került, a szuper benzin literenkénti ára pedig 1,937 euró (740 forint) volt az autóklub nyilvántartásában.

Johannes Benigni, a JBC Energy olajszakértője szerint a magas kútáraknak több globális jellegű oka is van. Többek között említette meg például azt, hogy

a magas nyersolajárak magas dollárárfolyammal, valamint a klímaváltozás elleni fiskális szabályozó tényezőkkel párosulnak.

Viszont ha a magas piaci árakkal együtt a belső égésű autó üzemeltetése az alacsony jövedelmű háztartások számára problémássá válik, de egy e-autó nem megfizethető számukra, akkor ők maradnak üzemanyag-fogyasztók”, mutatott rá Begnigni az APA hírügynökségnek adott nyilatkozatában, az e-autók regisztrációs adatainak részleteire utalva ezzel.

A forgalomba helyezett e-autók több mint 80 százalékát ugyanis cégek vásárolják, mégpedig a belső égésű autókkal szembeni jelentős adókedvezmények miatt.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a magas üzemanyagárak már most is az autóhasználat csökkenésének irányába hatnak, és a nyilatkozatát elég diplomatikusan fejezte be:

A piac visszaigazolta a politikai szándékot, az üzenet megérkezett.

Rovatok