Index Vakbarát Hírportál

A héten hihetetlen mértékben zuhant a földgáz ára Európában

2022. március 11., péntek 12:01 | aznap frissítve

Az orosz invázió miatt február végén az egekbe szökött az energiahordozó ára. Mostanra csitultak a csúnya ellátási zavaroktól aggódó hangok.

A földgáz ára csaknem hetven százalékkal vált olcsóbbá az európai piacon pénteken a hét elejéhez képest.

Az ok: apadtak az aggodalmak, hogy gázellátási krízis következne be.

Az Európa földgázimportjának több mint 40 százalékát adó Oroszország úgy döntött, hogy a szankciókra válaszul bejelentett exporttilalmi listán nem szerepelteti az energiatermékeket, írta az MTI. Az orosz külügyminiszter pedig hangsúlyozta: Moszkva soha nem kezelte sakkban tartó fegyverként az Európába irányuló földgáz-, illetve gázszállításokat, közölte a TASZSZ.

A világ legnagyobb földgázipari vállalata, a Gazprom jelezte: az Ukrajnán áthaladó mennyiségek megfelelnek az ügyfelek megrendeléseinek. A hálózatüzemeltetők adatai szerint is normális szinten vannak az értékek.

Az utóbbi években igencsak hullámzott ennek az energiahordozónak az ára az európai piacon, derül ki a tradingeconomics.com adataiból. A 2020. május eleji árhoz képest több mint negyvenszeres volt az áremelkedés mértéke 2022 februárjának végén, néhány nappal azután, hogy Oroszország inváziót hajtott végre Ukrajnában.

Rovatok