Index Vakbarát Hírportál

Megtelnek a vidéki szállodák a hosszú hétvégére

2022. március 11., péntek 17:32

A március 15-i ünnepen sokan utaznak belföldön, a vidéki szálláshelyek nagy része szinte telt házas. A vendégforgalom csak kicsivel marad el a 2019-es, járvány előttitől. Sok ukrán is érkezett a szállodákba, többen hosszú maradásra készülnek.

Biztatóan indul a március a szállodaiparban, a hosszú hétvégére mondhatni megtelnek a vidéki szállodák – mondta az Index érdeklődésére Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. Tudomása szerint szinte mindenhol telt házas a március 12–13-i éjszaka, de azokban a hotelekben is, amelyek négyéjszakás csomagban értékesítették a hosszú hétvégét, jellemzően kilencvenszázalékos a foglaltság. Ez kicsivel marad el a 2019-es, járvány előtti vendégforgalomtól, noha az árbevételben emelkedést jelent márciusra. A hosszú hétvége hagyományosan lendít a márciusi forgalmon, és bízunk benne, hogy a háború miatti aggodalmak ellenére megmarad a belföldi vendégek utazási kedve – tette hozzá Baldauf Csaba. 

A fővárosban továbbra is inkább a külföldi vendégek jelenléte határozza meg a szállodák kihasználtságát, a márciusi hosszú hétvége ezért nem jelent kiemelt foglaltságot, a belföldi vendégek aránya továbbra is legfeljebb öt-tíz százalék körül alakul Iváncsics Nándor, a szállodaszövetség budapesti régióvezetője szerint. A budapesti szállodapiac poszt-Covid-állapotában egyébként jelenleg a 2019-es 21 ezer szobához képest 18 ezerrel üzemel úgy, hogy a járvány miatt átmenetileg bezárt hotelek egy jelentős része már újranyitott, másokat azonban épp most újítanak fel. De a következő hónapokban is várható több új, az elmúlt évtized piaci fejlődésének hatására épített szálloda nyitása.

2019 márciusában egyébként 73-75 százalékos foglaltsággal működtek a hotelek, 2021-ben tíz százalék volt az egész havi összkihasználtság a budapesti szállodákban, az idén ez ötven-hatvan százalék körül alakul úgy, hogy a tavaly őszi növekedést előbb a december-januári omikron-hullám törte meg, majd pedig az orosz–ukrán háború okozott átmeneti megtorpanást. Ez utóbbi részben az orosz vendégek részéről foglalás-visszamondásban jelentkezett, részben pedig a nyugat-európai vendégektől érkezett átmenetileg kevesebb foglalás – mondta Iváncsics Nándor, aki egyébként a Mercure Budapest City Center igazgatója. A szektor szereplői bíznak abban, hogy a háború hamarosan véget ér, illetve hogy áttételesen nem lesz jelentősebb hatása az utazási kedvre sem a harcok alakulásának, sem pedig a gazdasági szankciók áttételes, lakossági jövedelmekre gyakorolt esetleges negatív hatásának.

Segítség a menekülteknek

Most már észrevehető volumenben vannak ukrán, illetve Ukrajnából érkező, más állampolgárságú szállóvendégek, elsősorban nők és gyerekek a hazai kereskedelmi szálláshelyeken, főleg Kelet-Magyarországon, de Budapesten és Székesfehérváron is – mondta Baldauf Csaba. Iváncsics Nándor szerint fizetővendégként, illetve civil és állami szervezetek által elhelyezett vendégként várhatóan egész márciusban meghatározó lesz a jelenlétük a fővárosi szállodákban. 

Jellemzően egy-két napot maradnak, de azért akadnak többen is, akik egy kicsit hosszabb időre, akár több hétre jelentkeznek be, abban bízva, hogy hamarosan hazatérhetnek Ukrajnába. A tapasztalatok szerint a fővárosban jellemzően minden kategóriába tartozó szállodában van ukrán vendég, és nem csak az olcsóbb szálláshelyeket keresik. Az árakat érdemben nem emelték a fővárosban, senki nem akar nyerészkedni a helyzeten – jegyezte meg az elnök. 

A Szállodaszövetség múlt héten közzétett felhívására – ha a tagok segíteni kívánnak az Ukrajnából menekülők ellátásában – már több mint harminc szálloda jelezte az ország különböző részeiből, hogy ingyenszállással és étkezést biztosítva tud fogadni menekülteket.

A felajánlott szobakapacitásokat a szövetség és a Migration Aid közös koordinálással osztja el a rászorulók között. Ezen az oldalon pedig várják a további szobafelajánlásokat. 

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Baldauf Csaba 2021. július 21-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok