Index Vakbarát Hírportál

Szombattól élesedik az oroszokra az igazi SWIFT-szankció

2022. március 11., péntek 16:22

Letelt a türelmi idő, így szombaton, azaz március 12-én hatályba lépett a hét orosz bankra mért kizárás a SWIFT-rendszerből, amely technikailag nem bonyolult intézkedés. Kérdés, hogy hosszú távon milyen kockázatokkal jár a nyugati gazdaságok számára.

Az Európai Unió által meghozott szankció a hét orosz bank – a VTB, a Rosszija, az Otkritije-bankok, a Novikombank, a Promszvjazbank, a Szovkombank és a Vnyesekonombank – leválasztásáról a SWIFT-rendszerről komoly gazdasági károkat okozhat az egész orosz gazdaságnak.

A szankció alkalmazásának egyik nehézsége, hogy a SWIFT-en keresztül bonyolított tranzakciók között vannak azonnali, de vannak hosszabb időkerettel rendelkező tranzakciók is. A nyugati gazdaságoknak biztosítaniuk kell, hogy bizonyos, már folyamatban lévő műveleteket ne akadályozzanak – hívta fel a figyelmet a közleményében az iBanFirst.

Ezzel a kockázattal szembesülve az amerikai hatóságok bejelentették, hogy a még folyamatban lévő műveletek által érintett vállalatok március végéig kérhetnek engedélyt, feltéve hogy pontos indoklást tudnak felmutatni. Így a bankok biztonságosan végre tudják hajtani az ügyleteket, anélkül hogy kockáztatnák, hogy feketelistára kerülnek a szankciók megsértése miatt.

„Még soha nem fordult elő, hogy egy olyan jelentős hatalom, mint Oroszország kizárásra került volna a nemzetközi pénzügyi rendszerből” – mondta Jonathan Hackenbroich, az Európai Külkapcsolati Tanács szakértője.

Senki sem tudja biztosan megmondani, hogy ez milyen hatással lesz a világ többi gazdaságára. A SWIFT-kizárás mellett további komoly lépés, hogy a három amerikai pénzügyi óriás, a Visa, a Mastercard és az American Express is úgy döntött, hogy felfüggeszti működését Oroszországban az ország további elszigetelése érdekében. A szankciók egyelőre csak hét orosz bankot érintenek, a Sberbankot, valamint az ország gázexportjához kapcsolódó Gazprombankot egyelőre nem büntették.

(Borítókép: Párizsi tüntetők Oroszország kizárását követelik a SWIFT-ből 2022. február 26-án. Fotó: Vincent Koebel / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok