Index Vakbarát Hírportál

A benzin nagykerára bruttó 40, a gázolajé bruttó 70 forinttal csökken

2022. március 16., szerda 22:07 | aznap frissítve

A holtankoljak.hu azt írja, hogy március 18-ától jelentősen csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

Ez alapján a benzin esetében literenként bruttó 40, a gázolaj esetében pedig bruttó 70 forintos csökkenés lesz tapasztalható a beszerzési árakban.

A szakportál megjegyzi: ha nem maximálta volna a kormány az árakat, a 95-ös benzin átlagára literenként 591, a gázolajé 641 forint lenne. Megjegyzik továbbá, hogy a változás a piaci árú gázolaj árát is érinti.

Többtényezős

Gaál Gellért, a Concorde vezető részvényelemzője korábban arról beszélt az Indexnek: abba a szerencsétlen helyzetbe kerültünk, hogy az üzemanyag árát befolyásoló tételek közül a legtöbb a drágulás irányába mutat. Az elemző szerint fontos látni, hogy a töltőállomások hetente maximum kétszer módosítják az általuk kínált árakat, ugyanakkor a végfelhasználói árat befolyásoló legfontosabb öt tényező naponta változik.

Mint ismert, három intézkedést hozott a kormány a benzinhelyzet ügyében.

Gulyás Gergely a március 10-i Kormányinfón arról beszélt: Európában több mint 200 forinttal drágább a benzin és a gázolaj, mint Magyarországon. Hangsúlyozta: az minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy nem akarják, vagy nem tudják fenntartani a benzinárstopot, ahogy az is valótlan, hogy az ellátás veszélybe került.

Ismertetve a döntéseket részletezte:

Rovatok