Index Vakbarát Hírportál

Három állampapír kamata is jelentősen emelkedik

2022. március 17., csütörtök 15:04

Az Államadósság Kezelő Központ arról döntött, hogy megemelik az újonnan kibocsátott, egy-két éves futamidejű állampapírok kamatát. Március 21-től az Egyéves Magyar Állampapír évi 4,25, az Egyéves Kincstári Takarékjegy a futamidő végéig megtartva évi 4,25, a Kétéves Kincstári Takarékjegy pedig évi 4,5 százalékos kamattal lesz elérhető.

Az Államadósság Kezelő Központ a jelentős inflációs adatok mellett – februárban a fogyasztói árindex adatok átlagosan 8,3 százalékkal emelkedtek – elérkezettnek látta az időt arra, hogy a lakosság számára elérhető kamatokon is változtasson. Hogy el ne menjen a vásárlók kedve a rövid futamidejű állampapírok megvételétől, úgy döntöttek, hogy az infláció mértékéhez közelebb eső kamatot állapítanak meg a 2022. március 21-től kibocsátandó papíroknak.

A MAGYAR ÁLLAMPAPÍR PLUSZ SEMMILYEN ESETBEN SEM LESZ JÓ MEGOLDÁS: néhány hónap utáni visszaváltás esetén jobban járnak a vásárlók, ha az EGYÉVES MAGYAR ÁLLAMPAPÍrt választják.

Ha egy évre vásárolnának az ügyfelek, akkor a lejárat előtti eladás kétszázalékos visszaváltási árfolyam-különbözete (tekinthetjük gyakorlatilag az értékesítés költségének) ellenére is a jelenleg kapható, inflációkövető Prémium Magyar Állampapír 2028/I lehet számunkra a kedvezőbb választás. Ennél hosszabb időtartamra vásárolva szintén ez utóbbi lesz a nyerő.

(Borítókép: Az Államadósság Kezelő Központ [ÁKK Zrt.] bejárata a Csalogány és Medve utca találkozásánál a főváros II. kerületében 2021. július 22-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok