Index Vakbarát Hírportál

Mire költik az Ukrajnának szánt amerikai pénzeket?

2022. március 19., szombat 06:53

Az Egyesült Államok kongresszusa a múlt héten 13,6 milliárd dollárnyi sürgősségi kiadást hagyott jóvá Ukrajnának. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb amerikai külföldi segélyadományát többnyire fegyverekre és katonai felszerelésekre fogják költeni.

Egyes számítások szerint a 2020-as pénzügyi évben az Egyesült Államok teljes külföldi támogatásának 6 százalékát kapta, ezzel a 17. legnagyobb kedvezményezett volt. Majdnem 60-szor annyit kapott, mint Belarusz, de csak hatodát annak, amit Afganisztán kapott – derült ki a New York Times gyűjtéséből. A múlt héten elfogadott 13,6 milliárd dollárnyi sürgősségi kiadáson túl Joe Biden amerikai elnök számára adott a lehetőség, hogy további szállítmányokat küldjön.

A több mint 13 milliárd dollárt négy nagy csoportra osztották:

Nézzük sorban!

Hagyományos külföldi segélyek

6,9 milliárd dollárt különítenek el a hagyományos külföldi segélyezési csatornákon keresztül. Ez a pénz az ukrán gazdaság megerősítését, valamint az országban élő és az onnan elmenekült ukránok élelmezését, egészségügyi ellátását és sürgős támogatását szolgálja. Emellett ez a forrás fegyverbeszerzésekre is ad fedezetet. A hagyományos külföldi segélyeknél az alábbi tételek találhatók:

Katonai szállítmányok

További 3,5 milliárd dollárt fordítanak Bidenék még idén az Ukrajnába küldött katonai szállítmányok pótlására és további szállítmányok küldésére. Ez az alábbi három csoportra oszlik: 2950 millió dollár további katonai szállítmányokra, valamint februárban 350 millió dollár, márciusban pedig 200 millió dollár a meglévő készletek cseréjére.

Amerikai bevetések és hírszerzési programok

A harmadik csoportban az Egyesült Államok 3 milliárd dollárt különített el arra, hogy segítse saját katonai egységeinek a szövetséges európai országokba történő telepítését. Finanszírozza a személyzet és a felszerelés szállítását, a kiküldött csapatok fizetését, valamint ezt a pénzt a térségben történő orvosi és hírszerzési támogatásra is fordíthatják. A tételes lista szerint szinte az egész összeg az amerikai hadsereg valamelyik alakulatához megy – a haditengerészettől a légierőn át egészen az űrhaderőig.

Szankciók végrehajtása és egyéb segélyek

Ez a negyedik, egyben az utolsó szekció, amit arra különítettek el, hogy az orosz gazdaságot ki tudják zárni a nemzetközi pénzügyi rendszerből, illetve a bevezetett szankciókat és exportellenőrzési intézkedéseket végre tudják hajtani. Ebben olyanokat találunk, mint például:

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Joe Biden amerikai elnök aláírja a sürgősségi kiadást jóváhagyó törvényt Ukrajnának 2022. március 15-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images / AFP)

Rovatok