Index Vakbarát Hírportál

Háborús hatások emelik az albérletdíjakat

2022. március 21., hétfő 13:33

Élénk a kereslet az albérletpiacon, ami tovább emeli az árakat, egyre közelebb a járvány előtti szintekhez. Az ukrán menekültek is megjelentek bérlőként március első két hetében.

Januárhoz képest idén februárban országos átlagban 2 százalékkal emelkedtek a lakbérek, a fővárosban pedig 1,5 százalékos növekedést mutatott az KSH-ingatlan.com lakbérindexe. Tavaly februárhoz viszonyítva még jelentősebb a drágulás: országosan 16,1 százalékkal, Budapesten 16,5 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Noha a 2015-ös átlaghoz képest februárban 49,2 százalékkal voltak magasabbak a lakbérek – amire a mutató történetében még nem volt példa –, azonban a fővárosban például még nem érte el a koronavírus-járvány előtti szintet a piac. Igaz, erre már nem kell sokat várniuk a bérbeadóknak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint.

Az albérletdíjak emelkedése azonban az országon belül jelentős szórást mutat az elmúlt hét évben:

míg a fővárosban közel 41 százaléknyit mértek, addig Pest megyében, a közép-dunántúli és az észak-magyarországi megyéket 70 százalék feletti bérletidíj-emelkedés jellemezte.

Márciusban is folytatódott a bérleti díjak emelkedése, amelyben már az ukrán háború elől menekülők hatása is érződik. „Az ukrán határhoz közeli Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több mint 50 százalékkal nőtt a kiadó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az egy hónappal korábbihoz képest. Békés megyében 30 százalékos, Budapesten pedig 19 százalékos volt a növekedés” – mondta a közlemény szerint Balogh László. Ennek hatására február 23-hoz képest március közepére Budapesten, Nyíregyházán 10-10 ezer forinttal 160 ezer és 110 ezer forintra nőttek. Ezzel az összeggel utóbbi már az egyetemvárosok szintjét közelíti, Pécsen ugyanis szintén 110 ezer forintnál tartott az átlagos bérleti díj, Szegeden pedig 120 ezer forintot tett ki. 

Egyelőre még kínálati a piac, igaz, egyre fogynak a kiadó ingatlanok, 1500 lakás tűnt el a piacról a háború kitörése óta. De még így is 12 ezer lakásba kerestek bérlőt országszerte. 

Az ingatlan.com adatai szerint továbbra is az V. kerület a legdrágább budapesti városrész, ahol március közepén átlagosan 285 ezer forintért kínálták a bérelhető lakásokat. Utána a budai I. és II. kerület következik 230 ezer és 210 ezer forintos összeggel. A legnagyobb albérletkínálattal rendelkező városrészekben, a XI., a XIII. és a XIV. kerületben 140-180 ezer forintért hirdették a kiadó lakásokat a tulajdonosok.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy a megyeszékhelyeken átlagosan 115 ezer forint volt a bérleti díj a harmadik hónap közepén, szemben az egy évvel korábbi 100 ezer forinttal. A különböző városok között jelentős eltérések vannak. A legdrágábbak közé tartozik Székesfehérvár, Veszprém, Győr és Debrecen, ezekben a városokban 125-140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. Sok megyeszékhelyen, például Szolnokon, Miskolcon, Szekszárdon és Salgótarjánban még a 100 ezer forintos havi díj alatt lehet lakóingatlan. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok