Index Vakbarát Hírportál

Influenszereken keresztül népszerűsített fogfehérítő miatt szabott ki sokmilliós bírságot a GVH

2022. március 22., kedd 12:46

Összesen 22 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Brightwhite fogfehérítő forgalmazóira, két magyar és két szlovák vállalkozásra, mert a hatósági tiltás ellenére reklámozták a közegészségügyi kockázatokat hordozó termékcsaládot.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 22 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a Brightwhite fogfehérítő forgalmazóit, amiért a közegészségügyi kockázatokat hordozó termékcsaládot hatósági tiltás ellenére reklámozták.

A GVH nemrég lezárult vizsgálatából kiderült, hogy a cégek amellett, hogy szakhatósági fogalmazási tilalom ellenére reklámozták a terméket, az egészségre gyakorolt hatásaira, természetes hatóanyag-tartalmára, fehérítő képességére, peroxid- és biszfenolmentességre vonatkozó állításaikat sem tudták megfelelően igazolni.

Megállapították, hogy az érintett cégek megtévesztően hirdettek piaci elsőséget, és a weboldalukon megjelent negatív fogyasztói véleményeket is egyoldalúan szűrték.

A fogfehérítőt mindemellett jogsértő módon reklámozták több magyar influenszer közreműködésével burkoltan fizetett posztokban.

A hivatal MTI-nek eljuttatott közleménye szerint az sem zárható ki, hogy a fogfehérítő olyan anyagot tartalmaz, amely az európai ágazati normák alapján tiltottnak számít.

Rovatok