Index Vakbarát Hírportál

30 éves csúcson a brit infláció

2022. március 23., szerda 11:22

Az Egyesült Királyságban az éves infláció 6,2 százalékkal három évtizedes csúcsot ért el februárban, és a következő hónapokban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt várhatóan tovább fog emelkedni – írja a Marketwatch.

A februári 6,2 százalékos érték 1992 márciusa óta a legmagasabb,

akkor az árak évi 7,1 százalékkal növekedtek. A februári infláció felülmúlta a várakozásokat, hiszen a The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok erre az időszakra 6 százalékos drágulást vártak. Ehhez képest a januári adat még évi 5,5 százalék volt.

Az infláció elsősorban az élelmiszerek, a ruházati cikkek, a bútorok és a háztartási felszerelések drágulásából adódik. Az egy évvel ezelőtti, 2021. februári infláció a Covid–19-lezárások miatt szokatlanul alacsony volt, ez lehet a fő oka annak, hogy a 2022-es drágulás ehhez képest sokéves rekordot jelent.

A közgazdászok szerint az infláció a következő időszakban tovább emelkedhet, ennek okai a magasabb energiaárak lehetnek, és az is elmondható, hogy az ukrajnai háború is az infláció növekedésének irányába ható tényező.

Az angol jegybank az előző hónapokban az árnövekedés megfékezésének céljából már háromszor emelte meg az alapkamatot. A második negyedévben 8 százalékos éves inflációra számítanak, és attól is tartanak, hogy az év hátralévő részében még ennél is magasabbra szökhet az áremelkedés mértéke.

Rovatok