Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben még elemzik Orbán Viktor levelét

2022. március 24., csütörtök 09:36

Az Európai Bizottság még elemzi azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének.

Andrea Masini, a Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős szóvivője a Privátbankár.hu-nak elmondta, hogy még elemzik azt a levelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök küldött múlt pénteken az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökének. Hozzátette, hogy

Magyarország eddig még nem nyújtott be külön kérést „hiteltámogatásra” a Helyreállítási Alapon belül annak szabályzatának megfelelően,

a portál szerint Orbán Viktor levele egy ezt bevezető lépés lehet.

A magyar kormány több hete tárgyal arról az Európai Bizottsággal, hogy a helyreállítási alap részeként lehívható hitelkeret egy részét mégis igényelné. Orbán Viktor kedden levelet írt Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, és olyan forrást kért, amelyre korábban nemet mondott – ezt az alapot az Európai Unió a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozta létre. Erről bővebben itt írtunk.

A Privátbankár.hu azt írja, hogy Magyarországnak a Helyreállítási és Ellenálló Képességi Eszközből (RRF) összesen 5797 milliárd forintos keret járt volna (2021-es euróárfolyamon), amelynek a kormány csak a 2511 milliárdos, vissza nem térítendő támogatás részét igényelte. A tagállamok a 2019-es GNI-jük (bruttó nemzeti jövedelem) maximum 6,8 százalékáig igényelhetnek hiteleket 2023. augusztus 31-ig. A KSH szerint ez 2019-ben 47 524 milliárd forint volt, amelynek a 6,8 százaléka 3232 milliárd forint.

Andrea Masini a portálnak küldött válaszában figyelmeztetett, hogy

Magyarországnak meg kell indokolnia a kérést, valamint igazolnia kell a nagyobb finanszírozási szükségletet, a további reformokat és befektetéseket, amelyekre vonatkozóan mérföldkövekben és célokban kell megegyezni.

A szóvivő szerint a Bizottság ezt követően újraértékeli majd a tervet, amelyre még az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a brüsszeli Európai Tanács épületébe 2021. október 21-én. Fotó: Olivier HOSLET / POOL / AFP)

Rovatok