Index Vakbarát Hírportál

213 milliárd forint nem volt biztosítva a Sberbankban

2022. március 24., csütörtök 16:57 | aznap frissítve

A magyarországi Sberbank betétállományából mintegy 213,2 milliárd forintra nem volt biztosítás az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által – közölte a végelszámolást végző PSFN Kft. a Portfolióval.

Az OBA biztosítása mindössze százezer euróig (korábbi árfolyamon 38,047 millió forint) terjed. Azt már korábban közölték, hogy ezen a jogcímen összesen 146,8 milliárd forintot fizetnek ki, azt viszont nem árulták el, hogy mekkora az az összeg, amely már nem biztosított.

Ez utóbbi az, ami most a PSFN Kft. közléséből kiderült. A 213 milliárdos összeg a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyarországi Sberbank betétállománya a végelszámolás kezdetén 360 milliárd forint volt,

és ennek az összegnek majdnem a hatvan százaléka nem volt biztosítva az OBA által.

A PSFN Kft. azt is nyilvánosságra hozta, hogy a 360 milliárd forintból a vállalati betétállomány mintegy 250 milliárd forintot tett ki – e tekintetben összesen tizenkétezer ügyfelük volt –, míg a lakossági betétállomány 110 milliárd forint értékű volt (55 ezer ügyféllel). 

Kikre vonatkozik?

A Portfolio szerint az OBA számaival összevetve az is kiderült, hogy ebben a felosztásban kikre nem vonatkozott az OBA biztosítása:

Az OBA által nem biztosított betétkövetelésekre vonatkozó igényüket az ügyfelek a végelszámolónak jelenthetik be. Ezt a cégbíróság végelszámolás megindításáról hozott végzésének a Cégközlönyben történő közzétételétől számított hatvan napon belül lehet megtenni. Ez utóbbi március 4-én már megtörtént, 

Tehát a károsultaknak legkésőbb május 3-ig kell jelezniük az igényüket.

A végelszámoló a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 15 napon belül először jegyzéket készít a követelésekről, ezen belül külön kimutatja az elismert és a vitatott hitelezői igényeket. A végelszámoló ezután a hitelezőket értesíti követelésük minősítéséről a hitelezői igénybejelentési határidő elteltét követő 45 napon belül.

A hitelezői igénybejelentést az alábbi címre kell elküldeni: Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft., 1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78. I. em. A végelszámoló azt kéri, hogy a borítékon a „Hitelezői igénybejelentés – Sberbank” szöveg legyen feltüntetve.

A biztosított pénzek nagy részét kifizették 

AZ OBA egy héttel ezelőtt közölte, hogy az általuk biztosított összegeket már kifizették az érintett ügyfeleknek.

A jogilag vitatott esetek kivételével a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítást fizetett ki 

írták akkor.

Rovatok