Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Magyarország tulajdont szerzett az Aegon és az Union biztosítókban

2022. március 25., péntek 13:31

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Facebookon tette közzé, hogy megtörtént az adásvétel: Magyarország 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon és az Union biztosítókban.

Ahogy a politikus írja, stratégiai tulajdonnal bővült az állami vagyon.

A két biztosító részesedése együttesen közel 20% a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég piacvezetővé válik a szektorban

– tette hozzá a pénzügyminiszter.

Lényeges, hogy az osztrák Vienna Insurance Group 2022. március 23-án szerezte meg az Aegon biztosító magyarországi operációjának tulajdonjogát. Mivel néhány éve a VIG birtokolja az Union Biztosítót is, ezért a Facebook-poszt alapján felvetődhet a kérdés, hogy

A magyar állam 2021 első felében még megakadályozta, hogy sor kerülhessen a Vienna Insurance Group Aegon Biztosítóban történő tulajdonszerzésére. Azt pedig már február 21-én bejelentették a felek, hogy végül az állam résztulajdon-szerzésével megoldhatónak látják az ügyletet és a felvásárlást.

Az akkori tájékoztatás szerint az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt-ben lesz tulajdonos az állam, de Varga Mihály most erre nem tért ki a bejelentésében.

Az Európai Bizottság viszont február közepén megállapította, hogy Magyarország azon döntése, amellyel megtiltotta az Aegon-csoport magyar leányvállalatainak a Vienna Insurance Group AG Wiener Versicherung Gruppe (VIG) általi felvásárlását, megsértette az összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkét, amely szerint a bizottság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatára. A tagállamok csak bizonyos feltételek mellett hozhatnak intézkedéseket a jogos érdekek védelme érdekében, azoknak összeegyeztethetőnek kell lenniük az uniós jog általános elveivel és egyéb rendelkezéseivel.

Viszont a brüsszeli testület szerint a magyar állam nem tájékoztatta őket előre, ami jogsértő, valamint az volt az álláspontjuk, hogy a tiltó döntés korlátozza a VIG-nek egy határokon átnyúló ügyletben való részvételhez való jogát, és a magyar hatóságok nem bizonyították, hogy az intézkedés indokolt, megfelelő és arányos lenne.

(Borítókép: Varga Mihály. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok