Index Vakbarát Hírportál

Nem olyan egyszerű végrehajtani az oligarchákon a szankciókat

2022. március 26., szombat 11:50

Az ukrajnai invázió miatt az Európai Unió átfogó szankciókat hozott Oroszország és oligarchái ellen, de most azzal küszködik, hogy érvényesítse is azokat. Sok oligarcha mostanra viszont már átalakította a portfólióját, átszervezték az offshore cégeik bonyolult hálózatát.

Az Európai Unió mind a 27 tagállama mind jogi, mind személyi akadályok miatt nehezen tudja végrehajtani Putyin oligarcháin a kiszabott szankciókat. Így azok hiába vannak érvényben, a legtöbb uniós ország csak a vagyonok befagyasztásáig tudott eljutni – a tulajdonosok továbbra is használhatják azokat, mert lefoglalni már nem tudják.

A vagyontárgyakat a tulajdonosaik se nem adhatják el, se nem ruházhatják át, de még az állam se foglalhatja le azokat. Ugyanis 

a legtöbb tagállamban a vagyonelkobzás nem lehetséges, mert ahhoz jogerős büntetőjogi ítéletre van szükség

– közölte az Európai Bizottság a Reutersszel.

Így ez azt jelenti, hogy az oligarchák továbbra is gondtalanul élhetnek a hatóságok által papíron befagyasztott vagyonelemnek minősülő kastélyaikban.

A lengyel kormányszóvivő, Piotr Muller azt mondta: az országának alkotmányt kell módosítania ahhoz, hogy az orosz vagyontárgyakat el tudják kobozni. Franciaország mintegy 850 millió euró (közel 320 milliárd forint) értékben fagyasztott be eddig orosz vagyonokat a szankcionált személyektől, de ezeket a tulajdonosok fizikálisan továbbra is tudják használni. Olasz ügyvédek pedig úgy nyilatkoztak a nemzetközi hírügynökségnek, hogy az országnak külön kell majd egy jogi eljárást indítania a befagyasztott vagyon lefoglalásához.

eddig a szankcionált személyek bankszámláit és vagyonát technikailag befagyasztották, de ez csak kis részét érinti a tulajdonuknak.

A vagyonok felkutatásában más akadályok is vannak: sok oligarcha mostanra átalakította és átcsoportosította az offshore cégeinek bonyolult hálózatát, a szankciók függvényében rendezték a portfóliójukat is. Alekszej Mordasov acélmágnás például 1,3 milliárd dollár (több mint 440 milliárd forint) értékű utazásszervező cégének részvényeit egy offshore adóparadicsomba helyezte át. Ráadásul pont azon a napon, amikor szankciókkal lecsaptak rá. Egy másik büntetőintézkedésekkel sújtott oligarcha, Roman Abramovics vagyona pedig közeli üzlettársára szállt át pont azon a napon, amikor Moszkva lerohanta Ukrajnát.

Az Európai Bizottság a múlt héten létrehozott egy munkacsoportot, ami kifejezetten a befagyasztásokkal és lefoglalásokkal foglalkozik azért, hogy hatékonyabban tudják végrehajtani a szankciókat az orosz oligarchákkal szemben. Ez a munkacsoport egyelőre még nem talált olyan vagyontárgyat, amit azért kéne sürgősen befagyasztani, mert fennáll annak a kockázata, hogy eladják vagy kiviszik az Európai Unió területéről.

A Bizottság szóvivője a Reutersnek elmondta, hogy a tagállamoknak folyamatosan jelentést kell tenniük a szankciók végrehajtásról, illetve arról is, hogy ezeket a büntetőintézkedéseket hogyan tudták érvényesíteni. Arra azonban nem válaszoltak, hogy mely tagállamok tettek eleget a jelentési kötelezettségeknek, illetve arról se derült ki több, hogy mekkora az eddig befagyasztott eszközök teljes értéke.

(Borítókép: Roman Abramovics privát luxusjachtja. Fotó: Sabri Kesen / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok