Index Vakbarát Hírportál

Háborús menü: drasztikus áremelkedést szolgálnak fel az éttermekben

2022. március 28., hétfő 08:03 | aznap frissítve

Nem szabad meglepődni azon, ha két számjegyű lesz az infláció a vendéglőkben, de még így sem hárítanak át minden emelést, mert akkor távol maradnának a fogyasztók.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy a pandémia elmúlt másfél-két évének negatív hatásait körülbelül 10-15 százalékos áremeléssel kompenzálták az éttermek, a következő hónapokban pedig további áremelés következhet, mert a háború miatt emelkedik az élelmiszerek és az energia ára.

Az infláció a pandémia kezdete óta sajnos különböző területeken – munkabérek, energiaköltségek – jelentkezett. Szinte folyamatosan kellett korrigálniuk az éttermeknek, de nagyon óvatosak voltak, nem mindenki merte az indokolt mértékben emelni az árait, mert félt, hogy elveszíti a vendégeit 

– fogalmazott. 

A háború miatt az éttermeknek muszáj lesz követniük az inflációt, ezért ne lepődjön meg senki, hogy ha ez két számjegyű emelés lesz.

De az áremelkedés pontos mértékét Kovács László szerint csak a közgazdász elemzők tudják megmondani, hiszen ha az energiaszektorban 5-6-szoros árak lesznek, akkor az indokolt éttermi emelés 30-40 százalékos is lehetne.

Mindazonáltal ennél óvatosabb lesz az drágulás, várhatóan 15-20-25 százalék.

Ha ezt nem lépik meg az éttermek, akkor tönkremennek – jelentette ki a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

Rovatok