Index Vakbarát Hírportál

Aszódi Attila: Paks 2 nem egy döglött projekt

2022. március 28., hétfő 13:35

A volt kormánybiztos szerint nem volna szabad leállítani a Paks 2-beruházást, amire Magyarország kifejezetten jó, fix áras szerződést kötött.

Aszódi Attila, Paks 2 volt kormánybiztosa (jelenleg a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára és az egyetem Természettudományi Karának dékánja) szerint a háború miatt át kell gondolni az Oroszországgal folytatott nukleáris együttműködést, de amellett érvel, hogy Finnországgal ellentétben nekünk nem kell azonnal leállítanunk a beruházást – olvasható a Válasz Online-nak adott interjúban.

A zaporizzsjai erőműnél zajlott harcokról szólva Aszódi elmondta, ha a reaktorok védőépületét is találat érte volna, az önmagában nem okozott volna nukleáris balesetet, de üzemzavart igen, ami Magyarországon radiológiai incidenst nem eredményezhetett volna: „Súlyos eseménynek gondolom, ami Zaporizzsjában történt, és azt is, ami Csernobilban. Csernobilból a mai napig nem mennek a szükséges felügyeleti adatok a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez, és hetek óta nem érhetők el a környezeti sugárzásmérő eszközök mérései sem.”

A volt kormánybiztos a Roszatom szakembereinek ukrajnai megjelenésével kapcsolatban kifejtette, hogy 

teljesen precedens nélküli, hogy egy ország nukleáris szakemberei megjelennek egy másik, szuverén ország atomerőműveiben, és ott megpróbálják átvenni az üzem irányítását. Ilyet egyszerűen nem lehet csinálni, már csak azért sem, mert a nukleáris létesítmények biztonságáért a mindenkori üzemeltető a felelős, és a felelőssége oszthatatlan. Az erőmű üzemeltetőjének elszámolási kötelezettsége a nemzeti nukleáris biztonsági hatóság felé, ez esetben tehát az ukrán hatóság felé van. 

Aszódi Attila megítélése szerint rengeteget romlott a Roszatom imázsa és mozgástere, de az még nem dőlt el, hogy ez mennyire végérvényes. Azzal a megállapítással, hogy a nyugati beszállítók (Siemens és General Electric) feltételezhető visszalépése miatt Paks 2 most már egy döglött projekt lenne, a volt kormánybiztos nem ért egyet:

Az alaphelyzet változatlan, Magyarországnak szüksége van atomenergiára és új reaktorblokkokra is ellátásbiztonsági, klímavédelmi, gazdasági és energiastratégiai okokból is. Sőt, a mostani helyzet világítja meg igazán, mennyire kell az atomenergia hazánknak és Európának, és mennyire fontos lenne függetlenednünk az importált földgáztól.

Aszódi szerint Magyarország kifejezetten jó, fix áras szerződést kötött a Paks 2-projektre, így ha a Roszatomnak a tervezés vagy engedélyeztetés bármilyen okból több időbe vagy pénzbe kerül, ezt a kockázatot ő viseli. A szakember nem hisz abban, hogy az oroszok kizárása minden együttműködésből és egy új vasfüggöny mögé zárásuk a következő 30 évre hosszú távon az európai békét szolgálná. A finn atomerőmű Roszatom-mentes felépítéséről szólva Aszódy megjegyezte, mivel Oroszország közvetlen szomszédja Finnországnak, a mostani helyzet katonai fenyegetettsége sokkal közvetlenebb a számukra, és másmilyenek a finn–orosz gazdasági kapcsolatok is.

A volt kormánybiztos szerint Paks 2 mellett is lehetséges és kívánatos volna, hogy francia, amerikai vagy japán cég építsen egy másik erőművet is, hiszen a jelenlegi helyzet mutatja, hogy még több atomenergiára van szükség.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos beszél az Atomex-Europe 2015 konferencia és kiállítás megnyitóján a Hilton Budapest Hotelben 2015. november 30-án. Fotó: Bruzák Noémi/ MTI)

Rovatok