Index Vakbarát Hírportál

Nem túl népszerű az állami mobilcsere-támogatás

2022. március 29., kedd 12:18

Eddig csekély érdeklődés mutatkozik arra az ötmilliárd forintos keretösszegű állami támogatásra, mely azt a célt szolgálja, hogy a mobilszolgáltatók 3G-s hálózatainak lekapcsolása miatt a lakossági előfizetők kizárólag 2G/3G-képes készülékeiket modernebbekre cserélhessék.

Nem rohanták meg a boltokat a húszezer forintos vissza nem térítendő állami támogatás reményében a korszerűtlen, 3G-s mobiltelefonjukat lecserélni szándékozó felhasználók, vagyis a 3G-s mobilhálózatok idénre ütemezett lekapcsolása a jelek szerint a vártnál jóval kevésbé számít akut problémának a lakosság számára. Egyszersmind jó hír, hogy a támogatást a kiíró szándékaival egyezően tényleg csak azok igénylik, akik igazán rászorulnak – írja a HWSW

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akciója február 14-én kezdődött, és két szakaszban, 2022. július 17-ig tart. Az összesen ötmilliárd forintos keretösszegből gazdálkodó programba az NMHH lapunknak megküldött tájékoztatása alapján eddig körülbelül 4000 igénylés futott be (vagyis legfeljebb 80 millió forintot ítéltek meg a keretből), melynek 90 százalékát már elfogadták és folyósították, tíz százalékban pedig a folyósítás jelenleg is folyamatban van.

Lehet, hogy csak az utolsó pillanatban gyorsul be a program 

A pályázat kiírói szerették volna elkerülni, hogy a programba olyanok is jelentkezzenek, akik nem szorulnak rá a támogatásra, ezért az előírásoknak megfelelő, 4G- vagy 5G- és VoLTE-képes választott cserekészülék bruttó vételára legfeljebb 120 ezer forint lehet. Ehhez képest az ügyfelek által választott telefonok bruttó átlagára 55 ezer forint, azaz a húszezer forintos állami támogatás mellett az átlagos önrész a vásárlások során 35 ezer forint – a hatóság szerint ugyanakkor ennél jóval kisebb önerő mellett is hozzá lehet jutni a feltételeknek megfelelő új mobilkészülékhez.

A pályázati szakasz jelenlegi fázisában nehéz megjósolni, hogy a teljes keretösszeg mekkora arányban lesz lehívva, lényeges momentum mindenesetre, hogy a kiírás szerint május 9-től már azok is igénybe vehetik majd a támogatást, akik kizárólag 2G-hálózatokkal kompatibilis mobillal rendelkeznek – jóllehet ezeket az előfizetőket a 3G-s lekapcsolás egyáltalán nem érinti. Emellett az év közepe felé haladva egyre több régiót és települést érintően szűnik majd meg a 3G-s szolgáltatás Magyarországon, ami azt eredményezheti, hogy sokan az utolsó pillanatban eszmélnek majd, és cserélik le régi mobiljukat újabbra.

Rovatok