Index Vakbarát Hírportál

Az MNB 67,3 millió forintra bírságolta a K&H-bankcsoportot

2022. március 29., kedd 10:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 67,3 millió forint bírságot szabott ki a K&H-bankcsoportra, elsősorban hiányosságok és mulasztások miatt.

Az MNB csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a K&H-bankcsoport négy tagjánál (K&H Bank Zrt., K&H Jelzálogbank Zrt., K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. és K&H Ingatlanlízing Zrt.). Áttekintették a 2019. március 31-től mostanáig tartó időszakot, melynek nyomán a K&H-bankcsoporttal szemben összesen 67,3 millió forint felügyeleti bírságot szabtak ki. A K&H Bank Zrt. esetében a hitelkockázatra, az értékvesztésképzésre, a vállalatirányításra, az IT-biztonságra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és az OBA-betétnyilvántartásra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem befolyásolják az intézmények biztonságos működését – közölte kedden az MNB.

A K&H Bank Zrt.-nél elsősorban a fedezetkezelés, fedezetértékelés és nyilvántartás, az értékvesztésképzés, a vállalatirányítás, az informatika és információbiztonság, a felügyeleti adatszolgáltatás és az OBA-betétnyilvántartás terén állapított meg hiányosságokat.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a K&H Bank számos esetben nem tett eleget határidőben a referenciaadatok KHR-re való átadási kötelezettségének, az adatátadás során jelentős volt továbbá a hibás tételek száma, és ezek javítása sem működött megfelelően szabályozottan. Hiányosságok merültek fel emellett az online személyi kölcsönök hitelezési folyamata során az adós jövedelmének megállapítása kapcsán is.

Az MNB megállapította azt is, hogy a bank üzletmenet-folytonossági felkészültsége fejlesztendő, a leányvállalatok hálózati szétválasztása nem biztosított, a kritikus alkalmazások mentéseinek tesztelési gyakorlata felülvizsgálandó. A K&H Bank emellett az összeférhetetlenségek nyilvántartásával, kezelésével kapcsolatban nem felelt meg minden törvényi előírásnak.

Végül az MNB feltárta azt is, hogy a K&H Bank nem az OBA előírásainak megfelelően állította össze Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatállományát, ami így az OBA által nem biztosított betéteket is tartalmaz, továbbá nem minden esetben tüntette fel a kamatadó mértékét.

Mindezek nyomán a jegybank

felügyeleti bírságot szabott ki, s kötelezte a két intézményt a hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra. A K&H Jelzálogbank Zrt. és a K&H Faktor Zrt. esetében a vizsgálat nem tárt fel jogszabálysértést.

A bírsággal érintett K&H Bank esetében súlyosbító körülménynek számított, hogy néhány jogszabálysértés ismétlődően merült fel, illetve huzamosabb ideje állt fenn. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor a jegybank, hogy a K&H Bank a vizsgálat során mindvégig együttműködő magatartást tanúsított, és számos jogsértés esetében már a vizsgálat során intézkedéseket tett, illetőleg jövőbeli intézkedéseket tervez a szabályszegések kiküszöbölésére – írta közleményében a jegybank.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok