Index Vakbarát Hírportál

Tudja, miért lesz változás a világ leghosszabb repülőútjainak rangsorában?

2022. március 29., kedd 20:59

Egymás után lépnek a legnagyobb légitársaságok a háború miatt. És nem a rekordmagas olajár a legfőbb mozgatórugó.

A világ leghosszabb polgári kereskedelmi repülőjárata hamarosan a Cathay Pacific New York és Hongkong közti járata lesz 16 618 kilométerrel – írta a Bloomberg. A légitársaság ugyanis úgy döntött, hogy az orosz–ukrán háború miatt újratervezi a járat útvonalát, és az eddigi, Szibérián át vezető út helyett inkább az Atlanti-óceánt átrepülve az Egyesült Királyság, Délkelet-Európa és Közép-Ázsia felett repül majd megállás nélkül. A cég régebben Los Angeles-i megállóval is repült ezen a viszonylaton, azonban az új útvonalat költséghatékonyabbnak találták, elsősorban a hátszél jelentette rásegítés miatt. 

Az új útvonal évszaktól és a szelek erősségétől függően 16-17 órás lesz majd – ezzel átveszi a  vezető helyet a leghosszabb járatok listáján a Singapore Airlines New York-i járatától, amely 15 349 kilométert tett meg megállás nélkül 17,5 óra alatt. A harmadik leghosszabb járat is a Singapore Airlinesé, méghozzá a városállam és az USA-ban található Newark között – a 15 345 kilométert 17 óra és 6 perc alatt teszi meg. 

A háború kitörése óta több ázsiai légitársaság is áttervezte egyes járatainak útvonalát annak érdekében, hogy elkerülje az orosz légteret. A Japán Airlines Tokió–London járata esetében a Szibéria helyett Alaszka és Kanada feletti útvonal négy és fél órával növelte meg a járat egyébként sem rövid, közel 12 órás hosszát. A hírügynökség szerint az efféle változások többnyire időszakosak, részben a magas üzemanyagárak miatt, részben pedig azért, mert most bizonytalan az orosz légtér hozzáférhetősége. 

Egyébként a járvány enyhülésével amúgy is változott volna a lista élbolya. Az ausztrál Qantas légitársaság 20 órásra tervezett, ultrahosszú Sydney–London, illetve Sydney–New York járatának idei indítását azonban törölték. 

Rovatok