Index Vakbarát Hírportál

Összejátszásra bukkant a GVH egy bajai közbeszerzésnél

2022. március 31., csütörtök 15:09

A dokumentációkon lévő fejlécek és az ajánlatok tartalmában is sok azonosság volt, ami szemet is szúrt az egyik kormányhivatalnak.

Mintegy 42,8 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három építőipari vállalkozásra piacfelosztó és árrögzítő magatartás miatt – tájékoztatta az MTI-t a GVH.

A Ponty-Poronty Kft., az Operon Group Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és az Építő Szolgáltató Bt. még tavaly nyáron játszott össze egy bajai kormányhivatali épület energetikai felújítására kiírt közbeszerzésen.

A tendert kiíró Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembereinek feltűnt, hogy ugyanazon cégek fejléce szerepel a dokumentációkon. Emellett az ajánlatok tartalmában is azonosságok találhatók, ezért értesítették a hivatalt.

A versenyhatóság közleményéből kiderül, hogy az érintett cégeknél rajtaütést tartottak, további közvetlen bizonyítékokra bukkantak, amelyek megerősítették a vállalkozások közti összejátszást.

A GVH tekintettel volt arra, hogy a cégek kis-, illetve középvállalkozások, az eljáráskor pedig mindhárman elismerték a jogsértést.

Rovatok