Index Vakbarát Hírportál

Putyin bejelentette: április 1-jétől már csak rubelben fizethetnek a gázért

2022. március 31., csütörtök 16:26

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy héttel ezelőtt arra utasította a Gazpromot, hogy március 31-ig készítse elő a gázszállításról szóló szerződések változásait az úgynevezett barátságtalan országok számára. Az orosz államfő most bejelentette: aláírta a rendeletet, amely kimondja, hogy már csak rubelben fizethetnek a gázért. A Kreml azt ígérte, hamarosan közli a részleteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy aláírta a gázkereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely szerint az úgynevezett barátságtalan ország rubelben fizetnek majd a gázért.

A mai napon aláírtam azt a rendeletet, amely meghatározza az orosz földgáz kereskedelmének szabályait az úgynevezett barátságtalan államokkal

– mondta az orosz elnök a légi ipar helyzetéről szóló ülés megnyitóján.

Ez azt jelenti, hogy az Oroszországgal barátságtalan nyugati országoknak rubelszámlákat kell nyitniuk orosz bankokban, hogy fizetni tudjanak a gázért. A rubelben történő fizetés április 1-jétől lesz érvényes.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva a gázszállítási helyzetben nem fog jótékonykodni.

Senki nem ad el nekünk semmit, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a meglévő szerződéseket a gáz rubelben történő fizetésének elmulasztása esetén leállítjuk

– idézi Vlagyimir Putyint a TASZSZ.

Hamarosan jönnek a részletek

A Kreml közölte azt is, hogy hamarosan mindenki számára bemutatják a gáz rubelben történő fizetési rendszerét. 

Az államfő korábban arra utasította a Gazpromot, hogy március 31-ig készítsék elő a vonatkozó változtatásokat. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov az újságíróknak egy tisztázó kérdésre válaszolva elmondta, hogy az említett konstrukciót minél korábban a nyilvánosság elé tárják. Dmitrij Peszkov szerint az orosz fél továbbra is ragaszkodik a gázszerződésekből eredő összes kötelezettséghez, beleértve a szállítások mennyiségét és árát is.

Csak a Gazprom kapott parancsot

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása, miszerint az orosz gázért az európai szerződések alapján csak rubelben fogadjanak el kifizetést, a Gazpromra vonatkozott, a Novatekre (amely egyébként egy magáncég) nem – mondta néhány napja Dmitrij Peszkov.

A piacot jól ismerő forrásunk akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg folyamatosak a diplomáciai üzengetések, így

NAGYON NEHÉZ KIHÁMOZNI AZ ÉPPEN AKTUÁLIS NYILATKOZATOKBÓL, HOGY A VALÓSÁGBAN MI LESZ A FOGANATJA. 

Oroszország és maga Vlagyimir Putyin még a háború kirobbanását követően is úgy nyilatkozott, hogy Oroszország semmiképpen sem akarja azt a képet festeni magáról, hogy nem megbízható gázszállítója Európának.

A G7 és a Nyugat nem fogadja el a döntést

A G7-országok képviselői korábban már felszólították a gázszállító vállalataikat, hogy ne fogadjanak el rubelszámlát az orosz gázszállításért. A Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium közlése szerint a gazdasági szövetség képviselői arra a következtetésre jutottak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kísérlete az elszámolás pénznemének egyoldalú megváltoztatására egyértelmű szerződésszegést jelent.

A Reuters szerint Németország és Franciaország ismét elutasította Oroszország azon követelését, hogy az európai országok rubelben fizessenek a gázért, mondván, hogy ez elfogadhatatlan szerződésszegés, és zsarolásnak minősül.

Robert Habeck német gazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még nem látta Vlagyimir Putyin elnök új rendeletet, de Németország minden forgatókönyvre felkészült, beleértve az orosz gázáramlás leállítását is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszország nem hajlandó kompromittált devizában, így dollárban és euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét a barátságtalan országoktól, és áttér a rubelelszámolásra – jelentette ki korábban Vlagyimir Putyin az egyik kormányülésen.

Egy intézkedéscsomag mielőbbi végrehajtásáról döntöttem, miszerint az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunkért járó fizetésben az orosz rubelre térünk át

– fogalmazott az orosz elnök egy héttel ezelőtt. Továbbá megjegyezte, hogy a barátságtalan országokkal kötött gázszerződések jövőbeni változásai csak a fizetési devizanemet érintik.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok