Index Vakbarát Hírportál

Van egy ország, ahol a munkabér duplázása sem jelentene megoldást

2022. április 4., hétfő 14:54

Törökországban az éves infláció húszéves csúcsra, 61,14 százalékra emelkedett. A családok megélhetési költsége egyre magasabb. A török statisztikai hivatal szerint a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt 5,46 százalékkal emelkedtek.

Februárban Törökországban még évi 54,44 százalékos volt az infláció mértéke, tehát a világszerte tapasztalt gyorsuló áremelkedés itt is éreztette hatását. A török piacon már nagyon régóta hatalmas a pénzromlás mértéke, az infláció márciusban 61,14 százalékot tett ki.

A legnagyobb éves áremelkedés a fuvarozási ágazatban volt, itt 99,12 százalékot mértek. Ez nem meglepő annak fényében, hogy az olaj világpiaci ára 2021. december elejétől óriási emelkedést mutatott. A vásárlói kosárban nélkülözhetetlen élelmiszerek 70,33 százalékkal voltak drágábbak 2022 márciusában, mint egy évvel korábban. Az sem mellékes, hogy a törökök 2002 márciusa óta nem láthattak ekkora általános áremelkedést, mint az utóbbi egy évben.

Az ilyen mértékű drágulás a koronavírus következményeinek, valamint Oroszország Ukrajna elleni inváziójának is betudható – írta a Washington Post. Annyit még érdemes lehet hozzátenni, hogy igazából világszerte az Oroszország elleni szankciók gyorsították fel az áremelkedést, ami ugyan kisebb mértékben, de a szankciók nélkül is bekövetkezett volna.

Törökország abból a szempontból is speciális eset, hogy 2021-ben a magas infláció ellenére és annak megfékezésére nem kamatemeléseket jelentettek be, hanem egyenesen ezzel ellentétes politikát folytatva év végén alapkamatot csökkentettek.

Ennek oka, hogy a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan el akarta kerülni a hitelfelvételi költségek emelkedését, hogy a növekedési kilátások ne csorbuljanak, valamint ne csökkenjen a beruházások és az export volumene. Az általános szabály szerint az alapkamat emelése csökkenthetné az inflációt, de a török elnök ennek ellenére ragaszkodik ezzel ellentétes nézetéhez.

A török jegybank 2021 szeptembere és decembere között öt százalékponttal csökkentette az alapkamatot, 2022-ben viszont eddig nem nyúlt hozzá, 14 százalékon hagyta.

A török líra az amerikai dollárhoz képest 2021-ben 44 százalékot gyengült, 2021 decemberének közepén már 18,41 török líráért adtak egyetlen dollárt. A török líra alig egy héttel később már 11-re erősödött a dollárral szemben. Innen újra fokozatos gyengülést mutat: az amerikai dollár 2022. április 4-én napközben 14,71 török lírába került. Az importfüggő török gazdaságnak a líragyengülés olaj volt a tűzre, és még inkább felpörgette az amúgy is magas inflációt.

A háztartásokra nehezedő inflációs nyomás csökkentésére a török kormány adócsökkentést léptetett életbe AZ ALAPVETŐ SZÜKSÉGLETI CIKKEKRE, és csökkentette a villamos áramra vonatkozó díjakat is.

(Borítókép: Erdoğan 2022. március 24-én. Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Rovatok