Index Vakbarát Hírportál

Musk bevásárolta magát a legnagyobb Twitter-részvényesek közé

2022. április 4., hétfő 15:25 | aznap frissítve

Eddig inkább csak használta a platformot, most több részvénye van, mint az alapító Jack Dorsey-nak.

Váratlan húzással 9,2 százalékos részesedést vásárolt Elon Musk a Twitterben, ami messze több, mint az alapító Jack Dorsey jelenleg 2,25 százalékos részesedése. A 73 486 938 darab részvény ellenértéke a pénteki záróárak szerint 2,9 milliárd dollár. 

Elon Musk rendszeres felhasználója a platformnak nyolcvanmillió követővel. Többnyire a vállalatai, a Tesla, a Space-X és a Neuralink működésével, befektetéseivel kapcsolatban posztol, de a BBC idéz egy múlt hónap végi tweetet, amelyben arról érdeklődik a követőitől, hogy szerintük vajon a Twitter támogatja-e, ösztönzi-e még a szólásszabadságot, ami a demokrácia alapja. Majd feltette a kérdést, hogy vajon szükség van-e új közösségimédia-platformra.

De emlékezetes húzása volt az is, hogy válaszolt az ENSZ világélelmezési programja vezetőjének tweetjére, amelyben a tisztviselő azt fejtegette, hogy Musk vagyonának két százalékával fel lehetne számolni az éhezést. Musk a Twitteren írta le, hogy ha részletesen kifejtik neki, hogy hatmilliárd dollárból hogyan lehetne ezt kihozni, akkor küldi a pénzt. Októberben megszavaztatta a követőit, hogy eladjon-e tízszázaléknyi Tesla-részvényt. Több mint 3,5 millió felhasználó vett részt a miniszavazáson, 58 százalékuk igennel voksolt. Ezt követően novemberben tényleg több körben nagyjából ötmilliárd dollár értékben értékesített is a saját pakettjéből. 

Musk egyelőre nem indokolta meg a Twitter-bevásárlásról szóló döntést. A hírre a platform részvényei 25 százalékot emelkedtek az amerikai tőzsdenyitás előtti kereskedésben. 

Meglepő mennyiségben szállított le járműveket a Tesla

Az amerikai cég az idei év első negyedében 305 ezer 407 autót készített, ami csaknem hetven százalékkal több az egy évvel korábbinál, de csaknem négyszáz autóval kevesebb a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva

A március végével záródott három hónapban a Tesla 310 ezer 48 elektromos járművet szállított le, jelentősen többet az egy évvel korábbi 154 ezer 800-nál.

A cég közlése szerint a leszállított elektromos járművek szinte mindegyike (95 százaléka) Model 3 és Model Y volt, a többi pedig Model S és Model X.

A Tesla április 20-án ismerteti negyedéves pénzügyi eredményeit az Origo szerint.

(Borítókép: Elon Musk 2022. március 22-én. Fotó:  Patrick Pleul / POOL / AFP)

Rovatok