Index Vakbarát Hírportál

Két magyar került fel a világ leggazdagabbjai listájára

2022. április 5., kedd 19:09

Nem sokáig maradhatott a trónon Jeff Bezos, az Amazon alapítója, ugyanis már évek óta a nyomában jár az 50 éves multimilliárdos. Elon Musk most le is taszította az amerikai befektetőt az első helyről. A Forbes-listán a külföldiek mellett két magyar is helyet kapott.

A világ milliárdosainak összvagyona nem érte el a tavalyi rekordszintet, miközben a globális tőzsdék zuhantak Oroszország ukrajnai inváziója miatt. A leggazdagabbak összesen 12,7 billió dollár vagyonnal rendelkeznek.

A Forbes magazin éves rangsora szerint a milliárdosok száma világszerte 329 fővel 2668-ra esett vissza, összvagyonuk értéke pedig kismértékben csökkent a 2021-es listán szereplő 13,1 billió dollárról.

Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója és a miatta bevezetett szankciók következtében 34 orosz milliárdossal kevesebb szerepel a listán. A Forbes szerint a milliárdosok összlétszámának csökkenése 2755-ről 2668-ra a legnagyobb visszaesés a 2009-es pénzügyi válság óta.

A világ tíz leggazdagabb emberének listája:

  1. Elon Musk (Egyesült Államok) nettó vagyona 279 milliárd dollár,
  2. Jeff Bezos (Egyesült Államok) nettó vagyona 171 milliárd dollár,
  3. Bernard Arnault (Franciaország) nettó vagyona 158 milliárd dollár,
  4. Bill Gates (Egyesült Államok) nettó vagyona 129 milliárd dollár,
  5. Warren Buffett (Egyesült Államok) nettó vagyon 118 milliárd dollár,
  6. Larry Page (Egyesült Államok) nettó vagyona 111 milliárd dollár,
  7. Sergey Brin (Egyesült Államok) nettó vagyona 107 milliárd dollár,
  8. Larry Ellison (Egyesült Államok) nettó vagyona 106 milliárd dollár,
  9. Steve Ballmer (Egyesült Államok) nettó vagyona 91,4 milliárd dollár,
  10. Mukesh Ambani (India) nettó vagyona 90,7 milliárd dollár.

Két magyar milliárdos került fel a listára, de a háború miatt helyet cseréltek tavalyhoz képest

Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója a 2190. helyen került fel a Forbes listájára, amivel az előző évhez képest majdnem 200 helyet javított. Az amerikai lap szerint a vagyona mintegy 100 millió dollárral gyarapodott az utóbbi egy évben, ezzel pedig már 1,3 milliárd dollárnak megfelelő vagyonnal rendelkezik.

Mészáros Lőrinc nem volt ilyen szerencsés: az ő vagyona a Forbes szerint körülbelül 300 millió dollárral csökkent az előző évhez képest, amivel – majdnem 300 helyet veszítve – visszazuhant, a 2324. helyre (ettől függetlenül így is 1,2 milliárd dollárnak megfelelő vagyonnal rendelkezik a Forbes szerint). 

A Forbes magyar oldala azt írja, hogy januárban Mészáros Lőrincnek még körülbelül 20 milliárd forintos előnye volt Csányi Sándorhoz képest. A milliárdosok mostani helycseréje nagyrészt az orosz-ukrán háborúnak és a forint leértékelődésének tudható be – mivel Mészáros vagyonának jelentős része forintban van – , valamint annak, hogy az Opus-részvények nagyot zuhantak márciusig januárhoz képest

Mindeközben Csányi Sándor vagyonának egy jelentős részét, szingapúri kitettségeit dollárban, euróban és szingapúri dollárban számolták el, valamint az OTP vezetőjének érdekeltségeit kisebb mértékben érintették közvetlenül a háború gazdaságai hatásai is. 

(Borítókép:  Alcsútdoboz, 2014. november 18.  Orbán Viktor miniszterelnök, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) a kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd).

Rovatok