Index Vakbarát Hírportál

Augusztus közepére halasztják az orosz szénre vonatkozó EU-tilalmat

2022. április 7., csütörtök 13:01 | aznap frissítve

Az orosz szén importjára vonatkozó tilalmat az Európai Unió küldöttei csütörtökön fogják jóváhagyni. Vélhetően augusztus közepétől lép hatályba, ami az eredetileg tervezettnél egy hónappal későbbi dátumot jelentene. Németország kérésére tolták odébb az időpontot – írta a Reuters.

Oroszország ellen immár az ötödik szankciócsomagot fogják elfogadni, melynek egyik kardinális pontja az Európai Unió orosz szénimportjának fokozatos megszüntetése. Ez a lépés az Európai Bizottság javaslatára került terítékre, ami válaszként szolgál az ukrajnai Bucsa városában elkövetett atrocitásokra – írta meg a Reuters.

Az Oroszországból történő olaj- és a gázimport a szankció elfogadása után is érintetlen marad. Érdemes tudni, hogy az Európai Unió nem hosszú távú szerződések alapján, hanem elsősorban az azonnali piacon vásárol orosz szenet, és csak az azonnali piacon történő vásárlásokat állítanák le.

Ami pedig az érvényben lévő szerződéseket illeti, az Európai Bizottság azokra eredetileg három hónapos átmeneti időszakot javasolt, tehát Oroszország a szankciók bevezetését követően még 90 napig exportálhatna szenet az EU-ba. Ezt az időszakot azonban állítólag négy hónapra meghosszabbították, így pedig a szankciók után a meglévő szerződéssel rendelkezőket még 120 napig láthatnák el szénnel az oroszok. Mivel Németország az EU-ban az orosz szén legnagyobb importőre, ezért nekik szükségük volt arra, hogy minél tovább tudjanak az oroszoktól szenet importálni.

A legtöbb szénszerződés rövid távú, és az átmeneti időszak lehetővé tenné, hogy a legtöbbjüket ne kelljen felmondani, elkerülve ezzel a jogi kockázatokat. Az EU terve így is szigorúbb, mint a britek lépése, hiszen utóbbiak csak az év végéig tiltják be a szénimportot. Az Európai Bizottság becslése szerint a széntilalom hatására Oroszország évente 4 milliárd euró bevételtől eshet el.

(Borítókép: Wolfgang Rattay / Reuters)

Rovatok