Index Vakbarát Hírportál

Térképen mutatjuk a budapesti albérletárakat

2022. április 8., péntek 13:55

Az ukrán menekültválság miatt kialakult pluszkereslet befolyásolta leginkább az elmúlt hetek albérletpiacát Budapesten.

A kínálati árak minimálisan a januári szintre korrigáltak, a fővárosi bérbeadók átlagosan 158 ezer forintot kértek márciusban egy kiadó lakásért, az átlagos keresleti bérleti díj viszont 155 ezer forint volt, amire még nem volt példa Budapesten – közölte a Rentingo.com a legutóbbi elemzése alapján.

A bérlők az elmúlt hónapban átlagosan 155 ezer forintért kerestek kiadó lakást, ami 5,4 százalékos emelkedés februárhoz képest. Olyan még nem fordult elő az albérletkereső szerint, hogy a kínálat és a kereslet közötti olló ilyen szorosra zárult volna.

A növekedés összefügg az Ukrajnában zajló háborúval és az ebből fakadó menekültválsággal,

ezért a korábban üresen álló lakások gyorsan gazdára találtak márciusban, vagy meg sem jelentek a piacon, miután a bérbeadók segélyszervezeteken keresztül is kínálják őket.

A bérbeadók még nem alkalmazkodtak a keresletbővüléshez, az árak ugyanis nem emelkedtek, sőt az elmúlt hat hónapban tapasztalt árnövekedés után visszaestek a januári szintre. Ez azonban csak átmeneti időszak lehet, a következő hónapokban növekvő bérleti díjjal kell számolnia annak, aki Budapesten venne ki lakást.

Térképen az albérletárak

A budapesti albérletárak térképen is megtekinthetők, ahogy az is, hogy a fővárosi területeken található lakásoknak mekkora a méretük, mennyi szobával rendelkeznek és mennyit kérnek értük négyzetméterenként.

Ami a négyzetméterárakat illeti,

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok