Index Vakbarát Hírportál

1,5 milliárd forintot fordítottak a Szent László-patak rehabilitációjára

2022. április 8., péntek 11:58

A projekt kiemelten a Fejér megyei Martonvásár, Bicske, Csabdi és Gyúró települést érintette.

Pár évvel ezelőtt azzal volt tele a sajtó, hogy a Szent László-patak felduzzasztotta a Váli-vizet, és kettészelte a falut, ezt meg is írtuk akkor itt, az Indexen.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-nek jelentette ki, hogy végre sikeresen befejeződött a Szent László-patak rehabilitációja, elsősorban annak Fejér megyei szakaszán, amire uniós források felhasználásával 1,5 milliárd forintot fordítottak.

Kifejtették a közleményükben, hogy a fejlesztés célja nem más, mint „a vízfolyás vízelvezető képességének növelése, valamint vízhozamának egyenletesebbé tétele volt a hasznosítási lehetőségek együttes megteremtésével”. Az elvégzett beavatkozások eredményeként jelentősen csökkent a patak melletti települések vízkárkockázata.

Martonvásárt is érintették

A Szent László-patak a Duna jobb parti vízrendszerének egyik vízfolyása, vízjárása a csapadék térbeli és időbeli eloszlásához igazodik, ezért az utóbbi években többször előfordult, hogy nagyobb esőzések után jelentős vízkárok keletkeztek a part menti településeken.

A károk miatt vízszolgáltatást biztosító műtárgyak felújítása is igen szükségessé vált.

A Vízügyi Főigazgatóság kitér a fejlesztések felsorolására, miszerint a patak mintegy 10 kilométeres szakaszán mederrendezés történt, 11 kilométeren pedig a fenntartó utak állapotát javították, figyelmet fordítva a parti növényzet helyreállítására.

A projekt egyik legjelentősebb elemeként a rendszeres elöntések megszüntetése érdekében Bicske belterületi szakaszán árvízvédelmi művek épültek, valamint a 1104-es út patakon átívelő hídját is átépítették.

A projekt kiemelten a Fejér megyei Martonvásár, Bicske, Csabdi és Gyúró települést érintette, míg Komárom-Esztergom megyében Tarján községet, ahol hidrometeorológiai állomás létesült.

A vízgyűjtő területen tavaly kétszer hullott nagy mennyiségű csapadék, azonban a Szent László-patak melletti területeket nem veszélyeztette elöntés, köszönhetően a rehabilitációs munkáknak.

Rovatok