Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk szerint a Tesla is beszállhatna a lítiumbányászatba

2022. április 11., hétfő 12:57

A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk a lítium árának drasztikus emelkedése miatt panaszkodott. Szerinte a Teslának még a bányászati üzletágba is érdemes lenne beszállnia, hogy ezzel megoldja az elektromos autók akkumulátoraihoz felhasznált lítium most tapasztalható hiányát.

A lítium tonnánkénti ára a tavalyi 17 ezer dollárról 2022-re 4,59-szeresére, több mint 78 ezer dollárra növekedett. Elon Musk a Twitteren ezt őrült emelkedésnek nevezte, majd hozzátette, hogy a Teslának talán érdemes lenne beszállnia a lítiumbányászatba, és lenne is néhány ötletük annak fenntarthatóbbá tételére – írta meg a Marketwatch.

A lítiumbányászattal foglalkozó cégek közül a nagyobbak közé tartozik az Albemarle, a Livent és az SQM, míg a kisebb cégek a Piedmont Lithium, a Lithium Americas és a Sigma Lithium. Érdemes tudni, hogy a Tesla ezek közül már együttműködik a Piedmonttal.

Az elektromos járművek iránti kereslet növekedése ugyanis gyorsabban megy végbe, mint amennyi idő alatt az új kapacitásokat ki lehet építeni.

Vajon az elektromosautó-gyártók tartósan beszállnak az elektromos autók akkumulátorainak ellátási láncába? A hosszú távú lítiumellátás ugyanis jelenleg stratégiai kérdés az iparág számára.

(Borítókép: Elon Musk 2022. március 22-én. Fotó: Christian Marquardt / Pool / Getty Images)

Rovatok